hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    3600 ek göstergede son durum: Bakanlık tarafından start verildi!

    3600 ek göstergede son durum: Bakanlık tarafından start verildi
    expand

    3600 ek gösterge düzenlemesi emekli ve memurların gündem maddeleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Düzenlemeyle özellikle, din görevlisi, polis ve hemşirelerin maaşlarında yüzde 20’ye kadar artış olması bekleniyor. Öte yandan Bakanlık tarafından çalışmaların başlaması için start verildi.  Peki, 3600 ek gösterge ne zaman yasalaşacak? İşte detaylar…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3600 ek göstergeyle ilgili tüm gelişmeler memur ve emekliler tarafından yakından takip ediliyor. Düzenlemenin yasalaşması halinde özellikle öğretmen, hemşire, polis ve din adamları maaşlarında yüzde 20 civarında artışa gidilmesi bekleniyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı tarafından konuyla ilgili çalışmalar başladı. Peki, 3600 ek gösterge ne zaman yasalaşacak? İşte detaylar…

    “SÖZ VERDİĞİMİZ ŞEKİLDE ÇÖZECEĞİZ!”

    3600 ek gösterge ile ilgili ilk müjdeli haber Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan gelmişti. Geçtiğimiz 14 Mart’ta Bilkent Şehir Hastanesi açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan 3600 ek gösterge ile ilgili “Hemşirelerimizin de 3600 ek gösterge meselesini söz verdiğimiz şekilde çözeceğimizi ifade etmek istiyorum. Seçimden sonra ele alacağımız konulardan biri de budur" demişti.

    “ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”

    Gündemdeki 3600 ek gösterge konusuna da değinen Selçuk, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise şunları söyledi:

    “3600 ek göstergeyle ilgili çalışmalarımız, Devlet Personel Başkanlığı ve ilgili bakanlıklarımızla birlikte devam ediyor. Cumhurbaşkanımızın burada verdiği bir söz var, inşallah buradaki çalışmalar tamamlandıkça biz de kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şimdi ise gözler TBMM’de… Meclis’in önümüzdeki ilk gündem maddeleri arasında 3600 ek gösterge kanunun yer alması bekleniyor. Bilindiği üzere TBMM çalışmaları 31 Mart yerel seçimleri nedeniyle 16 Nisan’a kadar ertelenmişti. Meclis çalışmaları yeniden başladı. Önümüzdeki günlerde 3600 ek gösterge ile ilgili yaşanan yeni gelişmeleri sizlerle paylaşacağız.

    3600 EK GÖSTERGE KİMLERİ KAPSAYACAK?

    Memur sendikalarınca, 3600 ek gösterge düzenlemesinin tüm kamu personelini kapsayacak şekilde genişletilmesi istenirken, düzenlemeyle öğretmen, polis, hemşire ve din görevlilerinin ek göstergelerinin yükseltilmesi bekleniyor. Düzenlemeden hâlihazırda bu görevlerden emekli olan vatandaşların da yararlandırılması öngörülüyor.

    Memurların aylık ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinin hesaplanmasında uygulanan bir hesaplama yöntemi olan ek göstergenin yüksek olması, emekli aylığı ve ikramiyesinin yüksek olması anlamına geliyor. Ek gösterge rakamları unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre farklılık gösteriyor.

    Her ne kadar sendikalar, 3600 ek göstergenin, tüm kamu görevlilerini kapsamasını istese de şimdilik görünen dört meslek grubundaki; polis, öğretmen, din görevlisi ve hemşirelerin ek göstergeleri yükseltilecek. Buna göre de 1.2 milyon öğretmen, 280 bin polis, 115 bin hemşire ve 125 bin din görevlisi olmak üzere; 1.6 milyon memur düzenlemeden yararlanacak. Düzenleme, meslek gruplarına göre farklılık göstermeyecek, bu meslekleri kapsayan tek bir düzeleme yapılarak, ek gösterge yükseltilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Böylece memurların ek gösterge cetveli yeniden belirlenecek. Bu da hem görev ücretine hem de emekli maaşına olumlu yansıyacak. Ayrıca yeni gösterge ile kamuda yükselmenin önü de açılmış olacak. Düzenleme Meclis’ten çıkıp, uygulamaya girdiğinde de emeklilikte alınacak ikramiye ve maaşa yüzde 20 artış olarak yansıyacak.

    Ek gösterge, devlet memurlarının maaşlarını, emekli ikramiye ve maaşların hesaplanmasında uygulanan bir hesaplama metodudur. Hesaplama metodu olan ek gösterge rakamları, unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre farklılık gösteriyor. Ek gösterge maaşı, ek gösterge puanının aylık katsayısı olarak belirlenir. Ek göstergesi 3600 olan bir memur, göstergesi 2 bin 500 olan bir memurdan emeklilikte daha fazla maaş ve ikramiye alabiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Memuriyette 30 hizmet yılını dolduran ve 1. derecenin 4. kademesine ulaşmış olan yükseköğretim mezunu personel arasında ek göstergeden yararlanmayan ya da ek göstergesi 3600'dan düşük olanların ek gösterge rakamlarının 3600 olarak belirlenmesi durumunda aylık ücretlerinde ve emekliliğe ilişkin haklarında değişiklik yaratıyor.

    Ek gösterge yürürlüğe girdiği andan itibaren, mevcut emeklilerin aylıklarına yansıyacak. Emekli ikramiyeleri emekli olunan tarihteki ek gösterge üzerinden ödendiği için geriye doğru ek ödeme söz konusu olmayacak.

    Düzenleme emeklilik durumunda alınacak maaş ve ikramiyede yüzde 20'nin üzerinde artış olacak. Ek göstergenin 2200'den 3600'e çıkmasıyla birlikte 25 yıl hizmeti bulunan öğretmen, din görevlisi, hemşire, polis ve idarecilerin ikramiyeleri en az 25 bin lira artacak. Yapılacak düzenlemeden emeklilerin dul ve yetimleri de yararlanacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow