5 soruda Çin emlak krizi dünyayı nasıl etkiler?

5 soruda Çin emlak krizi dünyayı nasıl etkiler
expand

Çin emlak piyasasındaki sarsıntılar, güvenilir bir büyüme motoru olarak Çin'e bel bağlamaya başlayan dünya kadar ülke ekonomisini de sarsıyor. Analistler, Çin'in emlak sektöründeki krizin ortasında küresel ekonomi için bir girdap ile karşı karşıya olunduğu konusunda uyardı.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Çin'in büyümesini sağlayan inşaat patlaması durma noktasına geldi ve milyonlarca haneyi tehdit etti. Yetkililer büyümeyi teşvik etmek için harekete geçti fakat Çin piyasaları tepetaklak oldu, yuan zayıfladı.

İşte bilmeniz gerekenler:

GAYRİMENKUL VE ÇİN EKONOMİSİNDE NELER OLUYOR?

On yıllar boyunca, Çin ekonomisi, nüfus artışının körüklediği, gelişen emlak sektörüne bağımlıydı. Konut piyasası istihdam yarattı ve Çin'in büyüyen orta sınıfı için servet depolama yeri olarak hizmet etti. Yerel yönetimler de arazi satışlarından elde edilen gelire bağlıydı.

Ancak ülkenin nüfusu eskisi gibi artmıyor ve yıllarca süren katı Covid-19 kısıtlamaları Çinli tüketicileri sarstı. Hükümet ayrıca sektördeki riskli uygulamalara da önlem aldı, bu da emlak geliştiricilerini çok büyük bir borç ve alıcılardan daha fazla yeni konut birimiyle baş başa bıraktı.

Hükümet, devlet tarafından yönlendirilen yatırımlar ve ihracatla desteklenen bir ekonomiden yerel tüketici harcamalarının öncülük ettiği bir ekonomiye geçmeye çalışırken, ev fiyatları düştü ve Çinli hane halkının tasarruflarını ve güvenini azalttı.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

NE KADAR KÖTÜ?

Gavekal Research'ün bir tahminine göre, Çinli özel geliştiricilerin ödenmemiş faturaları toplam 390 milyar dolardır ve bu, ekonomi üzerinde beliren büyük bir tehdit.

Ekonomistler, Çin'in ekonomik büyümesine ilişkin tahminlerini, çoğu hükümetin yaklaşık yüzde 5'lik hedefinin altına indirdiler.

Son aylarda hem ithalat hem de ihracat düştü ve ülkeye yapılan yabancı yatırım ikinci çeyrekte bir yıl öncesine göre yüzde 80'den fazla düştü. Çin'de tüketici fiyatları Temmuz ayında iki yıldan beri ilk kez düştü , bu Çinli hane halkının daha az harcama yaptığının bir işareti.

Hong Kong'da listelenen hisse senetlerinin Hang Seng Endeksi , Ocak ayındaki en yüksek seviyesinden yüzde 20'den fazla düşerek Cuma günü ayı piyasasına girdi.

KRİZİN MERKEZİNDE HANGİ ŞİRKETLER VAR?

Çin'in en büyük emlak müteahhidi Country Garden bu ay, bu yılın ilk altı ayında 7,6 milyar dolara varan bir zarar bildirmeyi beklediğini söyledi. Yatırımcılar, milyarlarca dolarlık kredileri temerrüde düşebileceğinden korktukları için şirketin hisse fiyatı düştü.

Bir başka büyük gayrimenkul geliştiricisi olan China Evergrande, borcunu yeniden yapılandırdığı için kısa süre önce ABD'de iflas başvurusunda bulundu. Şirketin 2021'de 300 milyar dolarlık borcunu ödememesi, Çin emlak sektörünün başının belada olduğunun ilk büyük işaretlerinden biri.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Sektörün sıkıntıları, standart banka mevduatlarından daha yüksek getirili yatırımlar sunan ve genellikle gayrimenkul projelerine yatırım yapan Çin'in finansal tröst şirketlerine de sıçradı.

Yaklaşık 85 milyar dolarlık varlığı yöneten Zhongrong International Trust, yakın zamanda yatırımcılara yaptığı ödemeleri kaçırdı. Sosyal medyada dolaşan videolar, bir yatırımcı kalabalığının şirketin Pekin'deki ofislerinin önünde şirketin kendilerine geri ödeme yapmasını talep ederek protesto gösterdiğini gösteriyor.

ÇİN HÜKÜMETİ TÜM BUNLAR HAKKINDA NE YAPIYOR?

Çinli düzenleyiciler 2020'de pervasızca borçlanmaya karşı önlem almaya başladı ve bu da şirketleri daha fazla borç almadan önce borç seviyelerini düşürmeye zorladı.

Bu, Evergrande ve Country Garden gibi ağır borçlu geliştiricilerin sorunlarına yol açtı. Standard & Poor's'a göre Çin'de 50'den fazla emlak geliştiricisi son üç yılda ödeme yapamadı.

Hükümet yakın zamanda harcamaları ve yatırımı teşvik etmeyi amaçlayan programların ana hatlarını çizdi, ancak ayrıntılar belirsiz .

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Çin merkez bankası Pazartesi günü çoğu kurumsal kredi için kullanılan bir yıllık kredi faiz oranını düşürdü , ancak ipotekli konut kredilerinin fiyatlandırılmasında kullanılan beş yıllık faiz oranını değiştirmedi. Ekonomistler daha agresif hamleler bekliyorlardı.

ÇİN'İN SORUNLARININ KÜRESEL EKONOMİ ÜZERİNDE NE GİBİ ETKİLERİ OLABİLİR?

BCA Research'e göre son on yılda Çin, küresel ekonomik büyümenin yüzde 40'ından fazlasının kaynağı olurken, bu oran ABD'den yüzde 22 ve avro bölgesinden yüzde 9 oldu.

Çin'de tüketici harcamalarındaki düşüş, Amerikan teknoloji firmaları ve Avrupalı ​​lüks ürün grupları gibi burada iş yapan şirketlere zarar veriyor. Daha zayıf bir Çin ekonomisi aynı zamanda petrole, minerallere ve sanayinin diğer yapı taşlarına olan iştahın da azalması anlamına geliyor . Çin, Amerika Birleşik Devletleri'nin en büyük ticaret ortaklarından biridir ve her yıl milyarlarca dolarlık Amerikan mahsulü ve makinesi satın almaktadır.

Bununla birlikte, küresel yatırımcıların tepkisi şu ana kadar nispeten sessiz kaldı . S&P 500 endeksi son zamanlarda Çin ekonomisindeki sıkıntı işaretlerinin ortasında üst üste üç hafta boyunca düştü, ancak büyük teknoloji firmalarının desteğiyle yıl boyunca yüksek kalmayı sürdürüyor. ABD ve Avrupa'daki yatırımcılar da ülkeleri inatçı enflasyonla karşı karşıya kalırken, ulusal merkez bankalarının faiz oranlarına ilişkin bir sonraki hamleleriyle meşgul oldu.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Kaynak: The New York Times

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow