hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    7,5 yıl sonra bir ilk: Japonya’da enflasyon ‘istenenden fazla’ arttı

    7,5 yıl sonra bir ilk: Japonya’da enflasyon ‘istenenden fazla’ arttı
    expand

    Japonya'da enerji ve taze gıda hariç çekirdek enflasyon, Temmuz ayında yedi buçuk yılın en hızlı seviyesine ulaştı. Piyasayı canlı tutmak için enflasyonun belli bir seviyede olmasını isteyen ülke, 4 aydır ‘hedefi aşan’ enflasyonla karşı karşıya.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Japonya'da Temmuz ayında enerji ve taze gıda hariç çekirdek enflasyon bir kez daha hedef seviyenin üzerinde geldi. Yakıt ve hammadde fiyatlarındaki artışın etkisiyle hızla yükselen veri bu ay yüzde 1,2 ile Aralık 2015'ten bu yana en hızlı yıllık artışını gerçekleştirdi.

    Taze gıda dışındaki fiyat artışını ölçen çekirdek tüketici fiyat endeksi ise, Temmuz ayında bir önceki yıla göre yüzde 2,4 arttı. Geçen ay bu veri 2,2 seviyesindeydi.

    Verilerle Temmuz, ülkede enflasyonun Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) yüzde 2 hedefini aştığı üst üste dördüncü ay oldu.

    Çekirdek endeks BOJ'un temel fiyat göstergesi olsa da, banka son zamanlarda enflasyonist baskının ne kadarının iç talepten geldiğini görebilmek için enerji ve taze gıda hariç çekirdek enflasyona daha fazla önem veriyor.

    BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda, merkez bankasının tüketici talebi yükselene kadar devasa teşvik programından bir çıkış olmayacağını vurguluyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow