hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    9. Boğaziçi Zirvesi 80 ülkeden önemli isimleri bir araya getiriyor

    9. Boğaziçi Zirvesi 80 ülkeden önemli isimleri bir araya getiriyor
    expand
    KAYNAKAA

    Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) tarafından Cumhurbaşkanlığı himayesinde, TİM ev sahipliğinde düzenlenen 9. Boğaziçi Zirvesi, 80 ülkeden iş adamı, siyasetçi ve fikir önderini İstanbul'da bir araya getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) tarafından Cumhurbaşkanlığı himayesinde, TİM ev sahipliğinde düzenlenen 9. Boğaziçi Zirvesi, 80 ülkeden iş adamı, siyasetçi ve fikir önderini İstanbul'da bir araya getirdi.

    Zirvenin açılış panelinde konuşan TİM Başkanı Gülle, Boğaziçi Zirvesi'nin kültürleri buluşturan, iş hayatına ve uluslararası ticarete her yıl yeni bir vizyon kazandıran önemli bir etkinlik olduğunu vurgulayarak, bu yılki temanın da "Barışın Sürdürülmesi ve Herkes İçin Kalkınma" olarak belirlendiğini söyledi.  Zirve boyunca önemli paylaşımlar yapılacağını ifade eden Gülle, şunları kaydetti:

    1.7 milyar dolarlık anlaşma

    "Türkiye, 2000'li yılların başından bu yana çok ciddi bir değişim yaşadı. Artık büyümede, üretimde, ihracatta bir dünya markasıyız. Günümüz itibarıyla dünyadaki 250'den fazla ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştiriyoruz. 157 ülkeye otomotiv ürünleri, 84 ülkeye uçak ve helikopter parçaları, 180 ülkeye hazır giyim ürünleri, 164 ülkeye beyaz eşya, 113 ülkeye televizyon ihraç ediyoruz. Ekim ayında yakaladığımız ve Cumhuriyet tarihinin rekoru olan 15,7 milyar dolarlık ihracat, gelecek başarılarımızın da en büyük göstergesi oldu. Kasım ayında da yine aynı başarıyı devam ettirmeyi hedefliyoruz. İnanıyorum ki yeni başarılara imza atarak yıl sonunda 170 milyar dolarlık ihracat hedefimizi gerçekleştireceğiz. Ülkemize 2003 yılından günümüze 200 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım girişi oldu."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsmail Gülle, söz konusu başarıda Boğaziçi Zirvesi gibi toplantıların katkısına işaret ederek, zirve kapsamında bugüne kadar en az 1,7 milyar dolarlık anlaşma imzalandığını bildirdi.

    'Olup bitenlere göz kapatmak mümkün değil'

    Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak da son birkaç yüzyılda, nüfusun ve eğitim seviyesinin eş zamanlı olarak artması, teknolojinin gelişmesi gibi etkenlerin tüm dünyada hem ticaret hem de potansiyel ticaret hacminin yükselmesine neden olduğunu söyledi. Bu durumun da kıtalar arasındaki bağları giderek güçlendirdiğine işaret eden Olpak, alışverişin; sadece ticaretle sınırlı kalmadığını, kültürel, politik ve sosyal alışverişin yoğun olduğu bir süreci yaşattığını kaydetti. 

    Olpak, dünyanın bir ucunda olup bitenlere artık göz kapatmanın mümkün olmadığını ifade ederek, günümüzde dünya vatandaşı olmanın, kişiler için olduğu kadar markalar ve kurumlar için de kaçınılmaz olduğunu vurguladı. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Barış ve Kalkınma aynı elmanın iki yarısı"

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Ali Kopuz, zirve'nin açılış panelinde yaptığı konuşmada, ana tema olarak seçilen, "Barış ve Kalkınma"nın içinden geçilen dönemde çok doğru bir vizyon olduğunu söyledi.  Barış ve kalkınmanın aynı elmanın iki yarısı gibi olduğuna işaret eden Kopuz, şunları kaydetti:

    "Biri olmadan diğer olmaz. Çünkü barış, huzur getirir. Huzur ticareti artırır. Artan ticaretse, refah ve kalkınmayı sağlar. Ticaret yapan, savaşı konuşmaz, birbirine kötü bakmaz. Bu nedenle, ülkeler arasındaki ticaretin gelişmesi, küresel barışa giden en kısa yoldur. Ülkeler arasındaki ticaret savaşları ve korumacı yaklaşımlar, tüm dünyayı olumsuz etkileyen ve kalkınmayı engelleyen çok yönlü bir tehdittir." dedi.

    Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da yaptığı konuşmada  "Bu çağda güç odakları ve devletler arasında rekabetçi bir çekişmenin olmamasını beklemek naif bir temenniden ibaret kalabilir. Fakat rekabeti, karşı tarafı yok etme stratejisi uygulayacak düzeye taşımanın insanlık dışı olduğunu yüksek sesle haykırmaktan artık kimse geri durmamalıdır" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kuveyt Sanayi ve Ticaret Bakanı Halid Nasser Al-Roudan da 2035 yılında ekonomik olarak daha gelişmiş bir ülke olmak için çalıştıklarını belirterek, yabancı yatırımcıları çekmek amacıyla birçok proje gerçekleştirdiklerini kaydetti.

    Samsunlu: Yeni havalimanı ile ciddi büyüme sağlanacak

    İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, "Türkiye'de son 15 yıldaki yolcu büyümesi yıllık yüzde 11. Bu büyüme, dünyanın 2-2,5 katı bir büyüme. Kargo büyümesi bütün kapasite sıkıntılarına rağmen yüzde 13 civarında. Yeni havalimanı ile birlikte daha büyük kapasiteleri arz edeceğiz ve bu da Türkiye'nin özellikle kargo ve yolcu sayılarında ciddi büyüme sağlayacak." dedi.

    Samsunlu, 9. Boğaziçi Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen "Mega Projeler" oturumunda yaptığı konuşmada, dünyada havacılığın odağının 1970'lerde Atlas Okyanusu ortasındayken şimdi yavaş yavaş Türkiye'nin olduğu bölgeye doğru kaydığını söyledi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Samsunlu, şu değerlendirmelerde bulundu: "İstanbul Yeni Havalimanı projesiyle bu odağı biraz daha kendimize yaklaştırmakta olduğumuza inanıyoruz. Özellikle Körfez ülkelerinde devam eden havacılık yatırımları ile odağın gitgide Türkiye ile Körfez ülkeleri arasındaki bir bölgeye, önümüzdeki 10-15 yıl içinde yerleşmesini öngörüyoruz. Önümüzdeki 20 yıl içinde dünyadaki yolcu sayısı 2 katına çıkacak. Bu talebi karşılamak için uçak üreticilerinin yeterli planları var ama uçakları yere indirmek zorundayız. Ondan dolayı altyapının da bunu destekler şekilde, büyük yatırımcı ülkeler tarafından geliştirilmesi gerekiyor. Biz Türkiye olarak bunun bilincinde olarak 2002 yılından bu yana ciddi yatırımlar yapıyoruz. Türkiye, ciddi anlamda havacılık sektörüne yatırım yapıyor."

    Kalkınma, ilerleme, refah ve istikrar

    Zirvede konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Hasanov, "Barış, güvenlik, huzurun olmadığı ve çatışmaların olduğu yerlerde, sürdürülebilir bir gelişme söz konusu olamaz." dedi. 

    Hasanov, şunları kaydetti: "Sürdürülebilir kalkınma, ilerleme, refah ve istikrar ancak barış, huzur ve güvenliğin sağlandığı yerlerde var olabilir. Maalesef zamanımızın acı verici gerçeği, birçok ulusun ve devletin iş birliği, bilim, eğitim ve kültürde sürdürülebilir kalkınmayı ve ilerlemeyi sağlamayı tercih etmek yerine, başkalarının gelişimini bozmayı, başkalarını işgal etmeyi, kendilerini silahlandırmayı seçmiş olmalarıdır.  Bu tür insani olmayan hareketler, bölgemizde var olan insani felaketlerin ana sebebidir."

    Zirvenin açılış gününde konuşan Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin de, "Türkiye, Yeni Ekonomik Program (YEP) paralelinde tekrar bir büyüme trendine girecek. Gayrimenkul sektörü önceki yıllarda olduğu gibi lokomotif bir sektör olarak hem istihdam yönüyle katkı sunmaya devam edecek." dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow