hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'den Tayvan'a 1,1 milyar dolarlık silah satışı paketi

    ABDden Tayvana 1,1 milyar dolarlık silah satışı paketi
    expand

    Biden yönetimi, Kongre'den Tayvan'a 60 gemisavar füzesi ve 100 havadan havaya füze içeren tahmini 1,1 milyar dolarlık silah satışını onaylamasını resmen istemeyi planlıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pelosi’nin Tayvan’ı ziyareti ve Çin ile yoğunlaşan gerilimler sonucu Tayvan’ın rekor bir bütçeyi savunmaya ayırmasının ardından adaya silah satışı için ABD tarafında da kongre onayı süreci başlıyor.

    Politico, konu hakkında doğrudan bilgisi olan üç kaynağa dayandırararak 655,4 milyon dolar değerinde gözetleme radarı, 355 milyon dolar değerinde 60 AGM-84L Harpoon Block II füzesi, 85.6 milyon dolar karşılığında 100 AIM-9X Block II Sidewinder taktik havadan havaya füze içeren bir paketin hazırlandığını belirtti.

    ABD yayınında yer alan habere göre, Sidewinder füzeleri, Taipei'nin ABD yapımı F-16 savaş uçaklarını silahlandıracak.

    Biden yönetimi bildirimi resmileştirdikten sonra, Senato Dış İlişkiler Komitesi ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'ndeki Demokrat başkan ve rütbeli Cumhuriyetçinin, kesinleşmeden önce satışı imzalaması gerekecek.

    Politico’ya göre, milletvekillerinin satışı onaylaması muhtemel ancak devam eden kongre tatili nedeniyle süreç uzayabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçen hafta Tayvan’ın GYSİH’sinin yüzde 2,4’üne karşılık gelen rekor bir seviye ile savunma bütçesi oluşturduğu haberlere yansımıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow