hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BDDK Aktif Rasyosu nedir? Aktif rasyosu uygulaması ne demek, ne işe yarıyor?

    BDDK Aktif Rasyosu nedir Aktif rasyosu uygulaması ne demek, ne işe yarıyor
    expand

    BDDK’nın Aktif Rasyosu hesaplamasını kaldırma kararı almasından sonra Aktif Rasyosu uygulaması nedir, ne demek, ne işe yarıyor? Soruları araştırılmaya başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BDDK'dan yapılan açıklamaya göre Aktif Rasyosu hesaplanmasına son verilmesine ve buna ilişkin yukarıda yer verilen tüm Kurul Kararlarının 31.12.2020 tarihi itibariyle yürürlükten kaldırılmasına karar verildiği belirtildi. Kararın ardından Türk Lirası dolar karşısında kazanca yönelirken, bankacılık endeksi de yüzde 3'e varan yükseliş kaydetti. Peki, Aktif Rasyosu uygulaması nedir, ne demek, ne işe yarıyor?

    Nisan ayında uygulanması kararlaştırılan Aktif Rasyosu Mayıs ayından itibaren yürürlükteydi. Alınan kararla birlikte aralık sonunda kaldırılacak. 

    BDDK’DAN AKTİF RASYOSU AÇIKLAMASI

    BDDK, COVID-19 salgını nedeniyle küresel piyasalardaki belirsizliklerin ve risklerin yüksek olduğu bir dönemde, pandemi sürecinin ekonomimize, piyasaya, üretime ve istihdama olumsuz etkisini mümkün olan en az seviyeye indirmek ve bankaların ellerinde bulundurduğu kaynakların etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla bankalarca uygulanmasına karar verilen Aktif Rasyosu (AR) düzenlemesinin yürürlükten kaldırılmasına karar verdi.

    AKTİF RASYOSU NEDİR?

    Aktif Rasyosu ismi verilen bir denkleme göre bankaların belli oranlarda kredi vermesi, menkul kıymet alması veya TCMB ile swap (takas) yapmaları isteniyor. Bankalar, topladıkları mevduat ile bu kaynağı değerlendirdikleri krediler, menkul kıymetler ve swap işlemleri arasında bu formüle göre bir denge kurmak zorundalar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aktif Rasyosu hakkında detaylı bilgi için tıklayın!

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow