hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Amerika bypass etmişti: Avustralya'yla Fransa arasında 381 milyon dolar çöpe gitti

    Amerika bypass etmişti: Avustralyayla Fransa arasında 381 milyon dolar çöpe gitti
    expand

    Geçen yıl ABD, İngiltere ve Avustralya arasında imzalanan AUKUS anlaşması ile rafa kalkan denizaltı anlaşmasının fiyatı açıklandı. Resmi rakamlara göre Fransa'dan denizaltı satın almak için terk edilen projenin Avustralya'ya maliyeti 381 milyon dolar oldu ve daha da artması bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yetkililer, Fransız denizaltılarını satın alma anlaşmasının iptal edilmesinin Avustralya'ya varlık zararları ve yeniden istihdam programları gibi ek masrafların toplam tutarını açıkladı.

    Devlet tarafından işletilen Avustralya Deniz Altyapısı (ANI) ve Avustralya Denizaltı Şirketi (ASC) tarafından Senato'ya iletile rapora göre, Fransız denizaltıları için inşa edilmiş bir deniz tersanesi olan Osborne North Development Project ile ilgili olarak 193 milyon dolar varlık kaydı yayınladı.

    Bu arada ASC başkanı, hurdaya ayrılan programdan işçilerin yeniden işe alınmasının da üç yıl içinde 187 milyon dolara mal olmasının beklendiğini söyledi.

    Projenin iki kaleminin 381 milyon dolara mal olduğu belirtildi. Yetkililere göre maliyet daha da artacak.

    Avustralya Yeşilleri'nden bir senatör olan David Shoebridge, "Bu maliyetler savunma bütçesinden alındı, ancak yine de halk tarafından ödenmesi gerekecek" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avustralya, geçen yıl Fransız denizaltılarını satın alma anlaşmasını aniden iptal etmişti ve ABD ve İngiltere ile AUKUS olarak bilinen bir savunma anlaşması yoluyla gemi satın almayı seçmişti. Anlaşma genel bir güvenlik anlaşması olarak tanıtılırken, o zamanki Avustralya savunma bakanı Peter Dutton, ülkenin "Çin'den daha agresif davranışlara" hazırlanması gerektiğini söylemişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow