hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Üçüncü toplantı 17 Arallık'ta! 2020 yılında asgari ücret ne kadar olacak?

    Üçüncü toplantı 17 Arallıkta 2020 yılında asgari ücret ne kadar olacak
    expand

    Asgari ücret zam oranı için üçüncü toplantı TİSK’in ev sahipliğinde gerçekleşecek. Sendikaların 2020 asgari ücret talebini belirttiği geçtiğimiz haftalarda net 2 bin 500 TL talebi ön plana çıkmıştı. Peki, asgari ücret ne zaman belli olacak, 2020 yılı ücreti ne kadar olacak?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Asgari ücret zammı 2020 yılında bir çalışanın alacağı en düşük miktarı gösterecek. Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenen ücrette işçiyi temsilen Türk İş, işvereni temsilen TİSK ve hükümet yetkilileri yer alıyor.

    İKİ TOPLANTI YAPILDI

    2020 yılı zam oranını belirlemek için ilk toplantı ay başında yapılmış ve izlenecek yol haritası belirlenmişti. Bu toplantıdan çıkan sonuçta hangi toplantının kimin ev sahipliğinde yapılacağı sonucu çıkmıştı. Buna göre geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen ikinci toplantı Türk İş’in ev sahipliğinde 10 Aralık’ta yapılmıştı. Burada asgari sınır olarak 2 bin 500 TL talebi dile getirilmişti.

    ÜÇÜNCÜ TOPLANTI 17 ARALIK’TA

    Komisyon tarafından TİSK’in ev sahipliğinde gerçekleştirilecek üçüncü toplantı ise 17 Aralık’ta yapılacak. Bu toplantıda da işvereni temsilen TİSK taleplerini dile getirecek.

    ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

    Komisyonun gerçekleştireceği dördüncü ve son toplantı ise Bakanlık’ta yapılacak. Aralık ayının son haftasında gerçekleştirilecek toplantının sonrasında 2020 yılı asgari ücret miktarı ve AGİ açıklanacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

    Konuyla ilgili Sabah Gazetesi Yazarı Faruk gelişmeleri kaleme aldı. Erdem’in yazısında yer alan detaylar şöyle; Aslında bu güne kadar yapılan asgari ücret artışlarına baktığımızda yaklaşık bir rakam tahmin etmek mümkün oluyor. Son 10 yıllık artışlara bakıldığında 2016'daki yüzde 30'luk artış dışında tüm zamlar bir önceki yılın enflasyonunun 2-5 puan üzerinde gerçekleşmiş durumda.

    Yeni Ekonomi Programı'nda ve Merkez Bankası'nın tahminlerinde 2019 yılının enflasyon oranının yüzde 12 civarında olması bekleniyor. Bu rakamdan yola çıkılınca asgari ücretteki artışın yüzde 15 civarında olacağı beklentisi oluşuyor.

    Buna göre net asgari ücret 2.323 liraya ulaşıyor. Bunun üzerine pazarlıklarla yapılacak seyyanen artışların eklendiği düşünülürse 2.500 liralık net rakam da öngörülebilir. Tabi bu rakama ulaşmak için pazarlıkların sonucunu beklemek gerekiyor.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow