hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Asgari ücret tespitinde kritik gün! Beklenti: En az 2 bin 578 TL olsun

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Asgari ücretle çalışan milyonların gözü kulağı bugün gerçekleştirilecek ilk toplantıdda. İşçi ve işveren temsilcilerinin bir araya geleceği toplantı öncesi sendika temsilcileri en az 2 bin 578 TL'lik bir asgari ücret istiyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'de çalışanların yaklaşık yüzde 45'ini doğrudan ilgilendiren Asgari ücretteki artışı belirleyecek komisyon çalışmalarına başlıyor. Ay sonuna kadar 2020 yılında uygulanacak Asgari ücret tutarı belli olacak.

    ‘En az 2578 TL olsun’

    • Zam pazarlığı 2 Aralık'ta başlıyor
    • Mevcut asgari ücret: 2 bin 20 TL
    • 2020 için işçinin talebi: En az 2 bin 578 TL

    Asgari ücret şu anda 2 bin 20 lira. Masada işçiyi temsilen yer alacak Türk-İş yeni asgari ücretin en az 2 bin 578 lira olması gerektiğini düşünüyor.

    Ancak Türk-İş bu yıl ilk kez diğer konfederasyonların da sürece katılması ve talebin ortak belirlenmesi için bir süreç başlattı. Bekar bir işçinin yaşam maliyeti araştırmasına göre 2 bin 578 lira tutarına ulaştıklarını belirten Türk-İş Yönetim Kurulu üyesi Nazmi Irgat, "Talep birlikte belirlenecek" dedi.

    Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Aslan da, ortak talep için konfederasyonların bir araya gelmesinin önemli olduğunu vurguladı.

    İşveren kesiminden de "Türkiye gerçeklerine uygun bir oranda artış yapılsın" talebi bekleniyor. Hükümet ise işçinin maaşını enflasyona ezdirmeyiz vurgusu yapıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlk toplantıdan taraflar görüşlerini masaya getirecek. 2020 yılında geçerli olacak Asgari ücretin komisyonun yapacağı dördüncü toplantıda açıklanması bekleniyor.

    15 kişilik komisyon belirliyor

    Asgari ücreti, yasa gereği 5’er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

    Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda gerçekleştirilen ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. Komisyon, son toplantısını yine bakanlıkta yapacak.

    İşverene maliyeti ne kadar?

    Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 3 bin 6 lira 12 kuruş. Bunun 2 bin 558 lira 40 kuruşunu brüt asgari ücret, 396 lira 55 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 51 lira 17 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow