hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Astronotların besin kaynağı "kinoa"ya çiftçinin ilgisi artıyor

    Astronotların besin kaynağı kinoaya çiftçinin ilgisi artıyor
    expand
    KAYNAKAA

    Bilecik'te geçen yıl 30 dekarlık alanda deneme amaçlı üretilen ve NASA tarafından astronotların beslenmesinde kullanılan "kinoa"nın ekim alanı bu yıl 170 dekara çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilecik'in merkeze bağlı Cumalı köyünde geçen yıl üretimine başlanılan ve Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından astronotların beslenmesinde kullanılan kinoanın ekim alanı genişliyor.

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl ilk kez deneme amacıyla ektikleri kinoanın taşlık ve verimsiz kırsal alanda üretildiğini söyledi. Kinoanın protein değeri yüksek, aminoasitler bakımından zengin olduğunu ifade eden Yıldız, "Geçen yıl 4 çiftçimiz 30 dekarda ekim yaptı. Dekara ortalama 200 gram tohum ekiliyor ve 400 kilograma varan verim alınıyor. Şu anda yaklaşık 170 dekar bir ekim söz konusu. Çiftçilerimiz, kilogramı 11-12 liradan satılan kinoanın üretimini artırdı. Gelecek yıllarda ilimizde 'kinoa' bitkisinidaha fazla görme şansını yakalamış olacağız" diye konuştu.

    Yıldız, kinoanın yapraklarının ıspanak, tohumunun da pirinç gibi pişirilip yemek olarak kullanıldığını anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Astronotların besin kaynağı kinoaya çiftçinin ilgisi artıyor

    Kinoanın ABD'de astronotların beslemesinde kullanıldığı için "astronot besleyici bitki" olarak bilindiğini kaydeden Yıldız, şöyle konuştu: "Yüksek miktarda protein ve temel aminoasitlerin tamamını içeren tek bitkisel gıda olmasından dolayı NASA tarafından astronotların beslenmesinde kullanıyor. Birçok hayvansal kaynaklı proteinleri içerebilen tek bitki.

    Süper besin kinoanın 9 faydası

    Yüzde 20'lere kadar varan protein değerinin olması, mineral maddelerden kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir içermesi, bunu besleyicilik açısından önemli kılıyor. Bir de yapısında insanı tok tutan, tokluk hissi veren bir durum söz konusu. Onun için de astronotların beslenmesinde kullanılmış ve o sebeple bu ismi almış"

    Yıldız, son zamanlarda kinoanın, kilo alma sıkıntısı olan kişilerce kullanılmaya başlandığını belirtti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow