hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Avrupa Birliği'nde rüzgar ve güneşten rekor elektrik üretimi

    Avrupa Birliğinde rüzgar ve güneşten rekor elektrik üretimi
    expand

    Avrupa Birliği Rus gazından kaçındığı için rekor miktarda rüzgar ve güneş enerjisi üretiyor. Bloğun rüzgar ve güneş enerjisi, tüm enerjinin yüzde 24'üne ulaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İklim düşünce kuruluşları E3G ve Ember tarafından yayınlanan rapora göre Avrupa Birliği'nin (AB) 27 üye devletinden 19'u Mart ayından bu yana rekor rüzgar ve güneş enerjisi üretimine ulaştı.

    Rüzgar ve güneş enerjisiyle bu yıl Mart-Eylül ayları arasında AB genelinde 345 TWh elektrik üretildi. Bu, yıllık yüzde 13'lük rekor bir artışa karşılık geliyor.

    Rapora göre, rüzgar ve güneş enerjisi, Rusya'nın Ukrayna'ya savaş başlatmasından bu yana AB'nin elektrik karışımının rekor bir yüzde 24'ünü oluşturuyor .

    Polonya, yıllık yüzde 48,5 ile en büyük yüzde artışına sahipken, İspanya 7,4 terawatt saat (TWh) ile en büyük mutlak üretim artışını kaydetti. İspanya'nın yenilenebilir üretimi tek başına ithal gaz maliyetlerinde 1,7 milyar Euro'dan (1.7 milyar dolar) kaçındı.

    Ancak düşünce kuruluşları, bloğun yenilenebilir enerji potansiyeline ulaşmak için daha alınması gereken uzun bir yol olduğu konusunda uyardı. Fosil gaz, aynı dönemde AB'nin elektriğinin yaklaşık yüzde 20'sini oluşturuyordu ve maliyeti yaklaşık 82 milyar euro (80.7 milyar dolar) oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ember'in kıdemli analisti Chris Rosslowe yaptığı açıklamada, "Rüzgar ve güneş zaten Avrupa vatandaşlarına yardım ediyor. Ancak gelecekteki potansiyel daha da büyük.” dedi.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow