hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Avrupa Rus varlıklarına el koyabilecek mi?

    Avrupa Rus varlıklarına el koyabilecek mi
    expand

    AB yetkilileri "Rus varlıklarına el koymanın yasal bir yolu yok" derken basında çıkan haberlere göre Brüksel, dondurulan fonları Ukrayna'yı finanse etmek için kullanmayı hâlâ umuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa Birliği (AB) yetkilileri, Batı yaptırımları altında dondurulan Rus varlıklarına yasal olarak el koyamayacaklarını söyledi.

    Ancak Wall Street Journal bildirdiğine göre, blok Rus yetkilileri Ukrayna'daki askeri operasyon nedeniyle yargılamak için uluslararası bir mahkeme kurmayı umuyor.

    Avrupa Komisyonu yetkililerine göre, uluslararası devlet dokunulmazlığı ilkesi, yürütme organının Rusya Merkez Bankası'nın varlıklarına el koymasına izin vermiyor.

    AB Milletvekillerinin, AB üye ülkeleri ve müttefiklerinin likit varlıkları yönetmek ve yatırmak için bir fon oluşturmasını önermesiyle tartışma başladı.

    Komisyona göre, Brüksel'in blok ülkelerin elinde bulundurduğu Rusya Merkez Bankası varlıklarının miktarı veya nakit gibi likit varlıklarda ne oranda olduğuna dair bir rakamı yok.

    Kremlin'e göre, Mart ayından bu yana yurt dışında tutulan yaklaşık 300 milyar dolarlık rezervin yanı sıra Rus işletme ve şahıslara ait milyarlarca dolar donduruldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ukrayna'yı finanse etmek için Rus devleti ve özel varlıklarını kullanmanın yasallığı birkaç aydır tartışılıyor, ancak bloğun arzu ettiği mekanizmanın uygulanmasının kolay olmayacağı bildiriliyor. Çünkü çoğu üye ülkede dondurulan varlıklara el koymak yasal olarak ancak bir ceza mahkûmiyeti olduğunda mümkün.

    Bu arada, konu Rus fonlarını kullanmak olduğunda Washington kendi zorluklarıyla yüzleşiyor. ABD'li yetkililer WSJ'ye, yönetimin bu yeni otorite getirilene kadar yapabileceklerinin kısıtlı olduğunu söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow