hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Avrupa’da yeni düzenleme devreye giriyor

    Avrupa’da yeni düzenleme devreye giriyor
    expand

    Tüketici güvenliğini garanti altına almak için Avrupalı kuruluşlar Mart 2019'da, Genel Taşıt Güvenliği Yönetmeliği olarak bilinen ve 2019 sonbaharında kabul edilecek olan, kullanılmış lastiklere ilişkin bir test prensibini Avrupa yönetmeliğine soktu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Otomobillerde genellikle önemi göz ardı edilen, ancak dikkat edilmediğinde kazaların en önemli nedenlerinden biri olan araç lastiklerin kalitesi sürücüler için hayati bir öneme sahip. Araç lastiklerinin sık sık değiştirilmesinden öte, sağlamlığına vurgu yaptığı için daha uzun süre kullanılması gerektiğini düşünen Michelin, bir grup gazeteciyi Avusturya'nın başkenti Viyana'da ağırladı ve araç lastiklerinin son durumuyla ilgili çok önemli bilgiler paylaştı.

    Söz konusu testlere yönelik prosedürleri, referans lastikleri ve uyulması gereken düzenleyici eşiklerini tanımlamak üzere Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) bünyesinde bir çalışma grubu oluşturulurken, Michelin ise tüketicilere pazardaki tüm lastikler için maksimum performansı sağlamak üzere aşınmış durumdaki lastiklerle ıslak zeminde frenleme için bir minimum eşik uygulamasını desteklediğini belirtiyor.

    Şirketin uzun ömürlü performans yaklaşımımını haklı gösteren üc ana hedef:

    1- İster yeni ister kullanılmış olsun, lastiklerinin performansına ilişkin bilgiler sağlayarak tüketici güvenliğini artırmak. Tüketiciyi, aşınmış durumdaki lastiklerinin performansı hakkında bilgilendirme gerekliliği zaten ortadadır çünkü lastiğin zaman içinde ulaştığı performans, üretici tercihinin ve buna yaptığı yatırımların bir sonucudur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2 - Avrupa'da yılda 128 milyon lastiğe* kadar üretim ve 6,6 milyon tona kadar CO2 tasarrufu ile tüm lastik endüstrisinin çevresel ayak izini iyileştirmek *.

    3 - Avrupalı sürücüler için yılda 6,9 milyar euro'ya kadar kazanç ile tüketici satın alma gücünü iyileştirmek.

    Avrupa’da yeni düzenleme devreye giriyor

    ISLAK ZEMİNDE LASTİKLER HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

    Yeni lastikler için ıslak zeminde frenleme testi, bir taşıtı, su derinliği 1 mm olan standart bir yol zemininde 80 km/sa. hızdan 20 km/sa. hıza yavaşlatmak için gereken mesafeyi ölçer. Bu özgüllüğe ek olarak, söz konusu test, sürtünme katsayısı, ortam sıcaklığı vb. gibi başka çok hassas parametreleri de içerir.

    1 milimetre az gibi gelebilir, örneğin Almanya'da, sürüş koşullarının %99'u kuru, ıslak veya 1 mm derinliğinden az sulu yollardan oluşmaktadır.

    Ayrıca, ağır yağış koşullarında sürücü, özellikle görüşün azalması nedeniyle hızını önemli ölçüde düşürür. Daha sonra hız, sağanağın yoğunluğuna bağlı olarak 15 ila 40 km/sa. oranında düşer.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu veriler, yine Almanya'daki VUFO (Dresden Üniversitesi Kazaları Önleme Bilimi Başkanlığı) tarafından gerçekleştirilen ve 1000 kazadan yalnızca 1'inin suda kızaklamadan kaynaklandığını gösteren yakın tarihli bir çalışma ile doğrulanıyor.

    Gidas (German In-Depth Accident Study projesi) verileri, ıslak zeminde meydana gelen kazaların %90'ında aracın kazadan önceki (ör. frene basılmadan veya direksiyon kilitlenmeden önceki) hızının 80 km/sa.'den düşük olduğunu gösteriyor.

    LASTİKLER VAKTİNDEN ÖNCE DEĞİŞTİRİLMEMELİ

    Lastiklerin yasal sınır olan 1.6 milimetreden önce değiştirilmesi sonucunda dünyada her yıl 400 milyon daha fazla lastik kullanılıyor. Bu da her yıl 35 milyon ton daha fazla CO2 emisyonu anlamına geliyor. Çevresel etkisine ek olarak, lastiklerin tamamen aşınmadan değiştirilmesi aynı zamanda tüketiciler için de kayda değer bir maliyet artışını ortaya koyuyor. Öyle ki yalnızca Avrupa’da bu maliyet artışı 6 milyar euroya ulaşıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    GÜVENLİ OLDUKLARINDAN EMİN OLMAK İÇİN LASTİKLERİMİ NE ZAMAN DEĞİŞTİRMELİYİM?

    Araştırmalar, ne yeni lastikler için belirlenen farklı derecelendirmelerin, ne de lastiklerin diş derinliğinin bizlere zaman içindeki performans hakkında bir fikir verebileceğini gösteriyor.

    Kullanılmış lastiklerin gerçek performansını öğrenmek için onları test etmelisiniz.

    Bununla birlikte, lastik üreticilerinin ve tüketici derneklerinin büyük çoğunluğu genellikle dikkatlerini yeni lastikler üzerinde gerçekleştirilen testlere odaklamış durumdadır.

    Aslında araca yeni takılan bir lastik, araç kullanılmaya başlandığı anda aşınmaya başlar ve ne kadar aşınırsa performansı da o kadar değişir.

    Kuru zeminde frenleme ve yakıt tüketimi gibi bazı performans türleri aşınmayla iyileşir. Ancak, ıslak zeminde frenleme, lastik aşındıkça -kimi zaman şiddetle- kötüye giden başlıca güvenlik performansıdır. Bu nedenle, bir güvenlik performansı olarak sistematik şekilde test edilmelidir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow