hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Avrupa'dan enerji krizine powerbank çözümü! Türkiye'den stoklamaya başladılar

    Avrupadan enerji krizine powerbank çözümü Türkiyeden stoklamaya başladılar
    expand

    Enerji krizi nedeniyle zor bir kışa hazırlanan Avrupa ülkeleri şimdi de Powerbank stoklamaya başladı. Türkiye’ye hücum eden Avrupalı firmalar, İSTOÇ, PERPA ve Doğubank gibi İstanbul’daki elektronik ticaretin merkezlerinde siparişleri uçurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Enerji krizi endişesiyle Avrupa’daki birçok ülkeden powerbank yani taşınabilir şarj aletlerine talep patlaması yaşanıyor. Bu yoğunluğa, savaş nedeniyle zor bir kışa hazırlanan Ukraynalı şirketlerin toptan siparişleri eklenince adeta piyasada cihaz bulunamıyor. Pandemi sonrasında coğrafi yakınlığı nedeniyle Türkiye’nin lojistik merkez olma özelliği powerbank krizinde de ortaya çıktı. Zira, Rusya yaptırımları nedeniyle elektrik ve doğal gaz kesintileri yaşanacağını açıklayan Avrupa ülkelerinde vatandaşlar, şimdiden enerjiyi yedekleyecekleri ürünlere yönelmiş durumda.

    Yenişafak'ta yer alan habere göre, kış gelmeden stoklarını artırmak isteyen birçok ithalatçı firma, harıl harıl enerji stoklayacakları modelleri Türkiye gibi yakın yerlerden tedarik etmenin derdine düştü. Ülkemizdeki cihazların yüzde 80’lik kısmı Çin başta olmak üzere Uzak Doğu Asya ülkelerinden ithal edilirken, Türk firmalarının artan talebe karşı sipariş yetiştiremediği ortaya çıktı. Yerli üretim yapan şirketler, kapasitelerini artırmanın yolunu ararken, ithalatçılar Avrupalı firmaların toptan siparişlerini karşılamaya çalışıyor.

    FİRMALARA ON BİNLERCE ADET SİPARİŞ GELDİ

    İstanbul’da teknoloji aksesuarlarının önemli bölümünü temin eden Doğubank’taki esnaf, on binlerce sipariş aldıklarını ancak Çin’den yeterli miktarda ürün gelmediğini belirtiyor. Doğubank’taki şirketinden ihracat yapan Hayri Yener, “Teknoloji marketlerde 400 TL civarında satılan ürünlerin fiyatı markasına göre değişiyor. Piyasada ise ortalama 10 dolara alınan powerbank’lerin ihraç edilmek üzere toplu siparişlerindeki rakamlar iki katına ulaştı. Avrupa'dan sürekli sipariş geliyor” bilgisini verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    GÜNEŞ ENERJİLİ ÜRÜNLER FAVORİ

    Güneş enerjisiyle şarj edilen powerbank siparişleri ilk sırada yer alırken, piyasada binlerce adedi bulan toplu alım sıkıntısı nedeniyle 12000 mAh (miliamper-saat) kapasiteli olanlar adeta yok satıyor. Elimiz ayağımız haline gelen, akıllı telefonlarla iletişimin devam etmesi için olası elektrik kesintilerinde powerbank’ler hayati önem taşıyor. Bu cihazla müzik çalar ve hoparlör şarj edilebiliyor.

    SEKTÖR YÜZDE 40 BÜYÜYOR

    Sektördeki kayıt dışılık ve merdiven altı üretim nedeniyle tam rakam bilinmese de 10 milyar lirayı bulan cep telefonu aksesuarı pazarından söz ediliyor. Her yıl yüzde 40 seviyesinde büyüyen mobil aksesuar sektörü, artan cep telefonu satışlarına yetişmeye çalışıyor. Konuştuğumuz firma yetkilileri Avrupa’dan powerbank yanında, 'GaN' teknolojili hızlı şarj aletlerine de yoğun ilgi olduğunu paylaşıyor.

    İHRACATIN YÜZDE 80’İ UKRAYNA'YA

    İSTOÇ İş Adamları Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği (İSTOÇDER) Başkanı Ahmet Acar, İSTOÇ’ta da taşınabilir şarj aletlerine yoğun talep geldiğini söyledi. Acar, “Buradaki esnafımız taşınabilir şarj aletlerinin iç pazarda sattıkları gibi aynı zamanda ihracatını da yapıyor. Biliyorsunuz 2022 ve önümüzdeki sene Avrupa’nın ana gündem maddesi enerji kesintileri. Ukrayna’da da kesintiler ciddi sorun oluyor. Türkiye’de büyük firmalar bulunuyor ve ciddi bir stok sorunumuz yok. Ukrayna’daki elektrik kesintilerinden ötürü ihracatımızın neredeyse yüzde 80’ini bu ülkeye yapmaya başladılar. Özellikle daha uzun ömürlü daha büyük boyutlu taşınabilir şarj aletleri tercih ediliyor” diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kaynak: Yenişafak

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow