Bakan Şimşek: Bizim hikayemiz var, olumsuz koşullarda daha az etkileniriz
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, A Haber- A Para ortak canlı yayınında yaşanan ekonomik gelişmelere ilişkin soruları yanıtladı.
Bakan Şimşek'in açıklamasının satır başlıkları:
Küresel piyasalardaki oynaklık veya çalkantı geçici bir panik atağa benziyor. Merkez üssü Japonya'dır ama yansımaları global oldu. Tetikleyen faktör ABD'nin yumuşak riski başaramaması riski ve resesyona girme riski; bilindiği gibi şirket değerlemeleri, piyasa değerlemeleri oldukça şişkin durumda. Eğer ekonomide yavaşlama olur şirket karlılıkları bunu destekleyici nitelikte olmazsa tabi ki bir düzeltme beklenebilir.
Uzun bir süredir Japon Yeni ile borçlanmak çok ucuzdu. Dolayısıyla Japon Yeni'nde borçlanıp onu dolara çevirip Amerikan hissesi almak Japonya'da oldukça ilgi gören bir ticaret şeklidir. Japonya'da son 1 ayda Yeni'in değerlenmesi söz konusu oldu. Yen dolara karşı bir ara yüzde 13 civarında değer kazandı. Bu da faizlerin yükselmesine sebep oldu. Bununla beraber bir düzeltme geldi. Görebildiğimiz kadarıyla bugünkü piyasaya yansımaları geçicidir. Burada önemli olan Amerika'nın başarıp başaramayacağıdır. Önümüzdeki dönemde verile bu çerçevede değerlendirilecek. Japonya'da yaşanan durum hariç Piyasa yumuşak inişin başarıldığını düşünüyor.
"BİZ DE ÇOK AŞIRI YABANCI POZİSYONU YOK"
Pandemi sonrası enflasyon çok hızlı yükseldi sonra Papa Politikası tepkisi geldi. Ancak buna rağmen küresel ekonomi her ne kadar yavaş büyüdüyse de resesyona girmedi. ABD'de güçlü büyüme nispeten devam edecek. Şu anda bir düzeltme hareketi vardır. Türkiye'ye yansımalarına bakacak olursak; küresel büyümede yavaşlama olacaksa bu bir taraftan risk iştahını olumsuz etkiliyor bize de olumsuz etki olur. Ama beraberinde petrol ve emtia fiyatlarında düşüş getiriyor. Buradaki düşüş bizi cari açık ve enflasyon kanalıyla olumlu etkiler. Geçtiğimiz hafta Cuma gününe ve düne yani pazartesiye bakarsanız; piyasalar Fed'in çok daha hızlı ve fazla faiz indireceğini öngörmeye başladı. Küresel finansal koşullarında bu gelişmeler ışığında gevşemesi yine Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin lehinedir. Fon akışını etkileyebilir. Biz de çok aşırı yabancı pozisyonu yok. Son 1 yılda önemli kaynak girişi oldu ama geçmişe oranla ve başka ülkelere oranla buradaki konsantrasyon riski düşük.
KÜRESEL ÇÖKÜNTÜ TÜRKİYE'Yİ NASIL ETKİLER?
Pandemi sonrası enflasyon çok hızlı yükseldi sonra Para Politikası tepkisi geldi. Ancak buna rağmen küresel ekonomi her ne kadar yavaş büyüdüyse de resesyona girmedi. ABD'de güçlü büyüme nispeten devam edecek. Şu anda bir düzeltme hareketi vardır. Türkiye'ye yansımalarına bakacak olursak; küresel büyümede yavaşlama olacaksa bu bir taraftan risk iştahını olumsuz etkiliyor bize de olumsuz etki olur.
PETROL VE EMTİA FİYATLARINDA DÜŞÜŞ
Ama beraberinde petrol ve emtia fiyatlarında düşüş getiriyor. Buradaki düşüş bizi cari açık ve enflasyon kanalıyla olumlu etkiler. Geçtiğimiz hafta Cuma gününe ve düne yani pazartesiye bakarsanız; piyasalar Fed'in çok daha hızlı ve fazla faiz indireceğini öngörmeye başladı. Küresel finansal koşullarında bu gelişmeler ışığında gevşemesi yine Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin lehinedir. Fon akışını etkileyebilir. Bizde çok aşırı yabancı pozisyonu yok. Son 1 yılda önemli kaynak girişi oldu ama geçmişe oranla ve başka ülkelere oranla buradaki konsantrasyon riski düşük.
"BU BİR DEZENFLASYON VE YAPISAL DÖNÜŞÜM HİKAYESİDİR"
Türkiye'nin bir hikayesi var. Bu bir dezenflasyon ve yapısal dönüşüm hikayesidir. Hikayesi olan ülkeler genelde bu tür olumsuz koşullardan daha az etkilenebilir.
Yabancı pozisyonun çok yüksek olmaması ve Türkiye'nin bir hikayesinin olması petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüşün bize olumlu yansıyacak olması finansal koşulların gevşemesi bu türden çalkantıların Türkiye'ye yansımalarını sınırlar.
ENFLASYONDA DÜŞÜŞ SÜRECEK Mİ?
Uygulamakta olduğumuz reforma ve istikrar programı var. Özellikle makro finansal istikrar, fiyat istikrarı önemli. Reform huhusi ise; yapısal dönüşümdür. Çok kapsamlı bir dönüşümden bahsediyoruz. Ülkenin rekabet gücünü arttıracak bir dönüşümdür. Programın en büyük önceliği milletimiz hayat pahalılığı belasından kurtarmak. Çünkü bir enflasyonu çok kötü bir vergi olarak görüyoruz; bizim yaklaşımımız budur. Özellikle sabit gelirliler açısından gelir dağılımını bozan çok önemli bir makro ekonomik problemdir. Bizim karşı karşıya olduğumuz en önemli problem enflasyondur. Hedefimiz enflasyonu kalıcı şekilde tek haneye düşürmek
Programımızın özü dezenflasyon. Biz bunun için 1 yıllık geçiş dönemi öngördük. Ekosistemi yeniden kurgulamamız gerekiyordu. Biz geçiş dönemini mayıs ayında bitirdik. Haziran ayı itibarıyla yıllık enflasyon düşmeye başladı. Temmuz ayında oldukça güçlü bir düşüş yaşandı. Bu ağustos ayında da devam edecek. Düşüş hızı aynı olmamakla birlikte düşüş ayı önümüzdeki aylarda da devam edecek. Şu andaki gelişmeler bizim program öngörülerimizle paralel gidiyor. Hatırlanacağı üzere mayıs ayından yıllık enflasyon yüzde 75'in üzerinde zirveyi buldu. Temmuz ayında yaklaşık olarak yüzde 62 civarına indi.
"İLK RAHATLAMAYI 2025'TE GÖRECEĞİZ"
Önümüzdeki 12 ay için piyasa beklentisi yüzde 30, önümüzdeki 24 için yüzde 19 civarı. Biz hedeflerimize yakınlaştıkça beklentilerinde yakınsayacağını umuyoruz. Enflasyonu düşürmekte kararlıyız. Milletimizin sıkıntılarını gidereceğiz. Milletimizi bize inansın çünkü biz güçlü bir program ortaya koyduk ve bunu Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın desteğiyle kararlı şekilde uyguluyoruz. 2025 yılında ilk rahatlamayı göreceğiz.
YIL SONU ENFLASYON HEDEFİ
İlk yılımız zorlu bir yıldı. Çünkü geçiş dönemiydi. Enflasyonda yılı yüzde 40 seviyesinde kapatacağımıza inanıyoruz. Orta Doğu'daki gerginlikleri önemsiyoruz. Risk iştahındaki gelişmeler bizi de etkiliyor. Enerjideki fiyat artışları enflasyon patikasıyla uyumlu yaptık 2024 yılı için. Burada bir sürpriz yok. Yıl sonu enflasyon hedeflerini tutturmaya ilişkin bir endişemiz yok.
Reform programımız milletimizi pahalılıktan kurtaracak.
"BU ALANDA TEK ÜLKE OLDUK"
3 kredi derecelendirme kuruluşu da not artırımı yaptı.
KAYIT DIŞI BİTECEK, VERGİDE ADALET OLACAK
Kayıt dışı ile mücadele bizim için olmazsa olmaz.
ENFLASYON İLE İLGİLİ TEREDDÜDÜMÜZ YOK
(OVP) Enflasyon ile ilgili tereddüdümüz yok, çünkü en büyük önceliğimiz enflasyonu aşağı çekip dar gelirli kesimleri, asgari ücretlimizi, emeklimizi, memurumuzu, toplumun tüm kesimlerini enflasyon sıkıntısından kurtarmak, en büyük önceliğimiz bu. Yılın ikinci yarısında gelir performansımızı yakından takip edeceğiz. Cari açık öngördüğümüzden çok daha iyi bir cari açık olacak. Rezerv birikimi öngördüğümüzden çok daha muazzam şekilde başardık, -60 milyar civarından +24 milyar dolar civarına kadar çıktık, 90 milyar doların üzerinde bir iyileşmeden bahsediyoruz.
KKM'DE SON DURUM
KKM'den çıkışta da program öngörülerimizden daha iyi durumdayız.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA HABER | Kurumlar 2023 vergi şampiyonları belli oldu! İşte ilk 100'de yer alan kurumlar
BİM AKTÜEL 28 AĞUSTOS 2024 ÇARŞAMBA | BİM'de bu çarşamba beyaz eşya günü!
FLAŞ GELİŞME | Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiriyor! Yeni çalışma düzeninde maaş kesintisi yaşanacak mı?
Araç satışlarında yeni dönem başladı! İşte yeni şartlar
Son dakika… Bankalardan faizsiz kredi adımı: İşte detaylar