hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan Turhan: '5G'de güvenlik endişemiz yok'

    Bakan Turhan: 5Gde güvenlik endişemiz yok
    expand
    KAYNAKAA

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, 5G teknolojisi konusunda, “Bu sistemi farklı altyapı uygulayıcılarıyla yaparız, bu Huawei’ye bağlı bir şey değil. Bu manada 5G dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de Huawei’ye bağlı değil. Onun için güvenlik endişemiz yok.” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Almanya'nın Leipzig kentinde Uluslararası Ulaştırma Forumu’na (ITF)  katılan Turhan, AA muhabirinin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

    Turhan, Türkiye’nin demir yolları altyapısının geliştirilmesi için  Alman teknolojisinden faydalanmak amacıyla hem projelerin finansmanı, hem de  ortak proje imkanları oluşturmak için daha önceden başlayan görüşmelerin devam  ettiğini söyledi. Bakan Turhan, Gebze-Halkalı demir yolu sistemi ile  Ankara-İstanbul hatlarındaki hızlı tren sisteminde çalışacak 10 set demiryolu  aracının Almanya'dan tedarik edileceğini belirtti.

    Mevcut hatların iyileştirilmesinin ve elektrikli hale getirilmesinin  çok önemli olduğunun altını çizen Turhan,  "Demir yollarında şu an yakıt olarak  mazot kullanılıyor. Bu hatları elektrikli hale getiriyoruz. Almanlarla  yapacağımız çalışmaların bir kısmı bu. Kendi bütçe imkanlarımızla şu anda yüzde  50'sini yaptık ama kalan kısımlarda ortak çalışma fırsatlarını araştırıyoruz.  Yeni yapacağımız YHT ve hatlarındaki sistemlerin bir kısmını, Almanlarla beraber  yapmayı planlıyoruz. Finans temin çalışmaları görüşmeleri şu an devam ediyor.”  ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "5G'DE GÜVENLİK ENDİŞEMİZ YOK"

    Türkiye'nin 5G teknolojisine geçiş hazırlıklarını sürdürdüğü  hatırlatılarak, "Türkiye'de 5G altyapısının tedarikçisi Huawei mi olacak? 5G'ye  geçiş ulusal güvenliği ne yönde etkileyecek?" şeklindeki soru üzerine Turhan  şunları kaydetti:

    “5G, Huawei'ye bağlı bir teknoloji değil. 5G sistemine geçiş için en  önemli aşamalardan birisi altyapının oluşturulması. Ondan sonra 5G'ye uygun  kullanıcıların kullanacağı cihazların pazarlanması ve imalatı. En önemli altyapı  çalışmalarından birisi fiber optik geniş bant siteminin yurt sathına  yaygınlaştırılması. Diğer sistemlerden en önemli farkı sadece kişiler arasında  bilgi, ses, görüntü aktarımı değil, araçlar ve nesneler arasında da iletişimin  sağlanması. Bunun sağlanması için altyapının oluşması lazım. Fiber altyapısının  yaygın ulaştırılması lazım. Vericilerin ülke genelinin kapsama alanının  genişlemesi, büyümesi lazım. Bu sistemi farklı altyapı uygulayıcılarıyla yaparız,  bu Huawei’ye bağlı bir şey değil. Sistemi kullanacak olan araçların imalatını  yapan farklı imalatçılardan da alabiliriz ama bu hizmeti operatörler verecek.  Ülkemizde yüzde 90'ını 3 firma yapıyor. Kalan yüzde 10'unu ise aracılar ya da dar  alanda hizmet verenler, özel amaçlı firmalar yapıyor. Bu manada 5G dünyada olduğu  gibi bizim ülkemizde de Huawei’ye bağlı değil. Onun için güvenlik endişemiz yok.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "THY'NİN YÖNETİM KURULU BAŞKANI DEĞİLİM"

    Türk Hava Yolları’nın Almanya-Türkiye karşılıklı uçuk biletlerinde  indirim sağlanması yönünde vatandaşların talebi olduğunun hatırlatılması üzerine  Turhan, THY'nin halka açık bir şirket olduğunu ve kuralları bulunduğunu söyledi.  “THY'nin yönetim kurulu başkanı değilim. Vatandaşlarımızın THY bilet  fiyatlarından şikayetçi olduğunu duyuyorum. Ben yönetimine iletiyorum." diyen  Turhan, petrol fiyatlarındaki artışın tüm havayolları şirketleri gibi Türkiye'nin  en kıymetli markası haline gelen THY'yi de etkilediğini anlatttı.

    Turhan,  "Hizmet kalitesini de düşürmek istemiyor. Rekabet edebilmesi  ve bu hizmetin sürdürülebilmesi için kendisinin hayatiyetini devam ettirebilmesi  lazım. Şimdi bir ucuzluk yaptı, yarın zarar ettiğinde şirketin hizmetleri  aksayacak. Olmayan hizmet en pahalı hizmettir. Bu durumda yabancı şirketlerin  eline kalma durumuyla da karşılaşabiliriz. Onun için THY'den aldığım bilgiye göre  yurt dışı uçuşlarda da karlılık oranı çok yüksek değil. THY, kargodan ya da uzun  menzilli uçuşlardan kazanıyor. İş dünyasına kaliteli hizmet vererek kazandığı  paralarla sıkça kullanılan hatları sübvanse ediyorlar.” diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "ULAŞTIRMADA ÇOK ÖNEMLİ PROJELER HAYATA GEÇİRDİK"

    Turhan, Türkiye'nin, ulaştırma alanında faaliyet gösteren ITF  kurulduğundan bu yana bunun üyesi olduğunu ve toplantılarına büyük önem verdiğini  belirtti. Forumun bu yılki konusunun ulaştırma yollarının tesisi olduğunu  hatırlatan Turhan, forum kapsamında önemli temaslar gerçekleştirdiğini,  ulaştırmada dijitalleşme ve enerji dönüşümü konularını içeren konuşma yaptığını  söyledi.

    Turhan, şöyle devam etti:

    "Ülkemizde son 15 yılda ulaştırma alanında çok önemli projeler hayata  geçirdik. Bunları anlattık, herkes tarafından  ilgiyle takip edildi. Kuşak ve Yol  etkinliğine de anahtar konuşmacı olarak katıldım. Ülkemizdeki ulaştırma  yatırımlarından bahsettim. Çevremizdeki ülkelerde Kuşak ve Yol projesi kapsamında  ulaştırma altyapısını en ileri seviyeye getiren ülkelerden birisiyiz. Karadeniz  Çevre Yolunda en ileri seviyelerde olan ülkelerden birisiyiz. İlgili ülkelerin  temsilcilerine bu yolun tamamlanmasını tüm ülkelere ve üçüncü ülkelere büyük  katkıları olacağını vurguladık. Akıllı ulaşım istemleriyle ilgili ülkemizde  yaptığımız çalışmalar kayda değerdir, önemlidir. Bu çalışmaları diğer ülkelerle  paylaştık.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "ÇİN İLE GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR"

    Kuşak ve Yol projesi ile dünya ticaretinin Avrupa ile Asya arasında  giderek büyümesinin, Türkiye’nin ulaşım altyapısının önemini  ortaya koyduğunu  belirten Turhan, “Çin ile G20 Antalya toplantısında Kuşak ve Yol projesinin   demiryolu altyapısının bir an önce tamamlanması ve geliştirilmesiyle ilgili  mutabakat zaptı imzaladık. Bizim sınırlarımız içinde bin 380 kilometre var. 500  kilometrelik kısmını tamamlamış durumdayız. Yaklaşık 600 kilometrede  çalışmalarımız devam ediyor.  Ülke içinde yapmayı planladığımız 2 bin kilometre  civarında demiryolu hattı var. Bunların hayata geçirilmesine ilişkin Çin ile  finansman sağlanması ve karşılıklı yapılması konusunda girişim yapıldı ve süreç  devam ediyor.“ değerlendirmesinde bulundu.

    "NAKLİYECİLERİMİZE KARŞI HAKSIZ UYGULAMALARI GÜNDEME GETİRDİK"

    Turhan, ITF toplantılarına katılmalarının bir sebebinin de Türk  nakliyecisinin yaşadığı sorunlar olduğunu vurguladı. Türkiye'nin, Avrupa'nın en  büyük nakliye filosuna sahip olduğunu ifade eden Turhan, şöyle konuştu:

    "Bazı ülkeler sürücülerimize kotalar ve vizeler koyuyor. Konan kota ve  vizeler bu ülkeler arasındaki yapılan ticareti, ulaşım maliyetini artırmaktan  başka bir işe yaramıyor. Sonuçta bu maliyeti, malzemeleri kullanan vatandaş  ödüyor. Ulaşımda rekabetin şeffaflaşmasının, serbestleşmenin tarafında olduğumuzu  her zaman vurguladım. Herkes bunun doğru olduğunu ifade ediyor fakat işin içine  siyaset ve ince ekonomik konular girince korumacılık başlıyor. Herkes kendi  nakliyecisini korumaya çalışıyor. Biz de bunları hem gündeme getiriyoruz hem de  nakliyecilerimizin hakkını, hukukunu ve onların iş yapma  ortamlarını  iyileştirmeyi, geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bu sadece nakliye alanında değil diğer  tüm sektörlerde rekabet alanında  Türkiye'nin uluslararası alanda yaşadığı  haksızlıkların önüne geçmek için her türlü yöntemi kullanarak bunun mücadelesini  veriyoruz.Türkiye'ye karşı haksız engellerin kaldırılmasını devamlı gündeme  getiriyoruz ve bunun mücadelesini veriyoruz.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow