hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bankada parası olanlar dikkat! O karar Resmi Gazete’de yayımlandı

    Bankada parası olanlar dikkat O karar Resmi Gazete’de yayımlandı
    expand

    Bankaların belli kıstaslara göre belirlediği değişken faize ilişkin olarak vade süresinde değişiklik yapıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından değişken faiz oranına ilişkin vade süresinde güncellemeye gidildi.

    Resmi Gazete'de yer alan bilgilere göre, Mevduat ve Kredi Faiz Oranları ve Katılma Hesapları Kâr ve Zarara Katılma Oranları ile Kredi İşlemlerinde Faiz Dışında Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında Tebliğ’de değişiklik yapıldı.

    Tebliğdeki güncellemede, “Değişken faiz oranı, 6 aydan uzun vadeli mevduatlar için uygulanabilir.” cümlesi “Değişken faiz oranı, Türk lirası mevduatta 3 ay ve daha uzun vadeli, yabancı para mevduatta 6 aydan uzun vadeli mevduatlar için uygulanabilir.” olarak değiştirildi.

    Türk Lirası mevduat ve döviz tevdiat hesapları için uygulanacak değişken faiz hesaplama yöntemi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın uygun görüşü alınmak suretiyle bankalarca belirleniyor. Ancak, Türk Lirası mevduatlar için Türkiye İstatistik Kurumu’nca açıklanan Üretici Fiyat Endeksi, Tüketici Fiyat Endeksi ve bu endeksleri oluşturan alt kalemlerden üretilecek endekslerle hesaplanan enflasyon oranlarına, para piyasalarında gerçekleşen faiz oranlarına, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası borç alma veya borç verme faiz oranlarına, bankalarca belirlenen mevduat faizi oranlarına, Devlet İç Borçlanma Senetleri faiz oranlarına, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası endekslerine ve bu borsada işlem gören menkul kıymetlerden oluşturulan hisse senedi sepetlerinin fiyat değişimlerine bağlı olarak belirlenen değişken faiz hesaplama yöntemleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na bildirilmek kaydıyla uygulamaya konuluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Resmi Gazete’deki açıklama şöyle:

    MADDE 1 – 9/12/2006 tarihli ve 26371 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mevduat ve Kredi Faiz Oranları ve Katılma Hesapları Kâr ve Zarara Katılma Oranları ile Kredi İşlemlerinde Faiz Dışında Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında Tebliğ (Sayı: 2006/1)’in 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasının ilk cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

    “Değişken faiz oranı, Türk lirası mevduatta 3 ay ve daha uzun vadeli, yabancı para mevduatta 6 aydan uzun vadeli mevduatlar için uygulanabilir.”

    MADDE 2 – Bu Tebliğ 22/4/2019 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MADDE 3 – Bu Tebliğ hükümlerini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı yürütür.

    Kaynak: Hürriyet

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow