hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Birleşmiş Milletler: Reel ücretler küresel olarak düşüyor

    Birleşmiş Milletler: Reel ücretler küresel olarak düşüyor
    expand

    Dünya genelinde gerçek ücretler 2008'deki küresel mali çöküşten bu yana ilk kez 2022'de de düşüş gösterdi. BM raporu, enflasyonun en çok yoksul haneleri vurduğunu ortaya koydu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) yayınladığı son rapora göre, bu yılın ilk yarısında aylık ücretler reel olarak yüzde 0,9 oranında gerileyerek 2008'den bu yana ilk kez negatif ücret artışı oldu.

    “Enflasyon ve Covid-19'un ücretler ve satın alma gücü üzerindeki etkisi” başlıklı rapor , krizin orta sınıfın satın alma gücünü azalttığına ve özellikle düşük gelirli hane halklarını vurduğuna dikkat çekti.

    Gelişmiş G20 ekonomilerinde 2022'nin ilk yarısında reel ücretlerin yüzde 2,2 düştüğü tahmin edilirken, gelişmekte olan G20 ülkelerindeki reel ücretlerin yüzde 0,8 artarak Covid 2019 öncesine göre yüzde 2,6 daha az olduğu tahmin edildi.

    BÖLGELERE GÖRE ÜCRET DEĞİŞİMLERİ

    Doğu Avrupa ve Kuzey Amerika, sırasıyla yüzde 3,3 ve yüzde 3,2'lik gerçek ücret düşüşleriyle satın alma gücünde en keskin düşüşleri gördü. Avrupa Birliği'nde reel ücretler yüzde 2,4 düşerken, Latin Amerika ve Karayipler'de yüzde 1,7 düştü. Afrika yüzde 0,5 düşüş kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçtiğimiz birkaç yılda, jeopolitik belirsizlikle birlikte pandemiyle ilgili tedarik zinciri darboğazları, gıda ve enerji maliyetlerini önemli ölçüde artırarak birçok ülkede enflasyonu kırk yılın en yüksek seviyelerine çıkardı.

    Maaşlar Orta Asya'da yüzde 2,5 ve Arap ülkelerinde yüzde 1,2 oranında artarken, Asya-Pasifik bölgesinde yüzde1,3'lük kazanç artışı ile bu bölgelerde trend tersine döndü.

    ILO Genel Direktörü Gilbert Houngbo “Karşı karşıya olduğumuz çoklu küresel krizler, reel ücretlerin düşmesine neden oldu. Artan belirsizliklerle karşı karşıya kalan on milyonlarca işçiyi zor durumda bıraktı. En düşük ücretlinin satın alma gücü korunmazsa gelir eşitsizliği ve yoksulluk artacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow