hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Borsa İstanbul'da son durum ne? Borsa devre kesici nedir? Devre kesici uygulaması detayı..

    Borsa İstanbulda son durum ne Borsa devre kesici nedir Devre kesici uygulaması detayı..
    expand

    Geçtiğimiz Cuma günü uygulanan devre kesici uygulamasının ardından ne olduğu merak edenler tarafından araştırılıyor. BIST 100 endeksinde yaşanan sert kayıpların etkisiyle iki kez devre kesici uygulandı. Bugün de yapılan açıklamaya göre devre kesici yeniden uygulandı. Peki, Borsada son durum ne? Borsa devre kesici nedir? İşte detaylar..

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Haftanın son işlem gününde Borsada yaşanan sert kayıplar sonrası iki kez devre kesici uygulandı. İkinci devre kesicinin ardından işlemlerin yeniden başlamasıyla düşüş yüzde 9'a ulaştı. Yaşanan bu gelişmeler sonrasında borsadaki son durum ve uygulanan devre kesicinin ne anlama geldiği merak edilmeye başladı.

    BORSA İSTANBUL'DAN AÇIKLAMA

    İstanbul borsası %5 düşünce borsa yönetimi işlemleri bugün geçici olarak durdurdu. "Saat 15:53:55 itibarıyla Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi Devreye girmiştir. Borsamız Pay Piyasasındaki tüm sıralarda, VİOP'ta işlem gören pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borç. Araç. Piy. Pay Repo Pazarı’nda işlemler geçici olarak durdurulmuştur."

    BORSA DEVRE KESİCİ NEDİR?

    Borsa İstanbul devre kesici uygulaması, yatırımcıların belirli aralıkları aşan fiyat değişimlerinden olumsuz etkilenmemesi için Borsa İstanbul tarafından sağlanan bir nevi sigortadır. Devre kesici uygulaması, piyasayı kısa süreliğine durdurup yatırımcının gözlemlemesine imkan tanımaktadır. Bununla birlikte panik satışları, spekülatif atakları ve anormal dalgalanmalar da önlenmiş olur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BORSA DEVRE KESİCİ DETAYLARI

    Hisse senetlerindeki alış ve satış işlemlerinin otobana benzetildiği videoda, "Devre Kesici" sistemi, trafiğin sıkıştığı durumlarda sıkışıklığını gidermek için Trafik görevlilerinin müdahale ederek koordinasyon sağlamasına benzetilerek, böylece hisse senedindeki spekülatif atakların önlendiği kaydedildi.

    Bu sistem, işlemleri geçici olarak durdurarak yatırımcılara piyasayı anlama fırsatı verir ve bilgiye erişebilmeleri için zaman tanır. Bu sayede panik satışların, spekülatif atakların ve anormal dalgalanmaların durulması için imkan sağlanır. Piyasanın bazen normal seyirdeyken, yeni bir Haber, gelişme ya da spekülatif bir atakla bozulabileceği belirtilen videoda, "Bu şekilde, bir payın fiyatında yüzde 10 yükseliş veya yüzde 5 düşüş olduğunda sistem devreye girer.

    Devre kesiciyi tetikleyen, yani belirlenen fiyat eşiklerini aşan emir iptal edilir. Devre Kesici çalıştığında, ilgili payda tek fiyat yöntemi ile fiyat oluşturmak için belirli bir süre emir toplanır, süre sonunda emirler eşleştirilir ve fiyat oluşturulur. Oluşan fiyatın ilan edilmesinin ardından işlemlere sürekli işlem yöntemiyle devam edilir. Devre kesici uygulamaları hem yatırımcıyı, hem de piyasaları korur.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow