Europower enerji halka arzı başladı! Son güncellemeler ne yönde?..

“Europower Enerji” halka arzını SPK onayladı. Europower Enerji 12-13-14 Nisan 2023 tarihlerinde halka arz edilecek.
Yatırımcılar tarafından son zamanların en çok beklenen halka arzı “Europower Enerji” Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onaylandı.
Bugün halka arzı başlayan Europower Enerji hissesi 40,60 TL’den açıldı. Europower Enerji halka arzının büyüklüğü 2,4 Milyar TL olarak açıklandı.
Europower’ın halka arz açıklık oranının (ek pay satışı dahil) yüzde 27,30 olması planlanıyor. Halka arzı sırasında toplamda 50 milyon adet lot (hisse adedi) dağıtılacak.
Europower Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Elektrik Yüksek Mühendisi M. Behiç Harmanlı; şirketin halka arz ile kurumsal yapılarını güçlendirmeyi, markalaşma ilkelerini geliştirmeyi, sektörel büyüme hedefimize ivme kazandırmayı planladıklarını belirtirken “Bugün 66 ülkede varlık gösteren global bir Türk markası olmanın gururunu yaşıyoruz. Halka arz sürecimizi de başlattık. Şimdi yeni hedeflerimizle bu faydayı en üst seviyeye çıkarmayı planlıyoruz” dedi.
Ayrıca eğer toplanan kesin talep satışa çıkartılan pay adedinden fazla gerçekleşirse, 10 milyon adet daha payın ek satışla halka arz edilmesi planlanmakta.
Midas'ta Europower halka arzıyla ilgili şu yorumlar yer aldı:
"2022 yılının şubat ayında başlayan ve şu an devam etmekte olan Rusya – Ukrayna savaşı başta Avrupa olmak üzere enerji arzı (üretimi, bulunurluğu) krizine sebep olmuş ve enerji üretiminde yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına ve santrallerine olan yönelim Europower’ın ürünlerine olan talebi artırmıştır.
Yeni üretim santrallerinin kurulması ve bununla birlikte elektrikli araçlar gibi enerji tüketimini artırıcı unsurların yaygın hale gelmesi şehir şebekelerinde genişleme, kapasite ve güç artışını zorunlu hale getirmiştir. Bu durum şehirlerin alt yapıları için gerekli olan birçok ürünü üreten Europower’a satış ve dolayısıyla üretimde artışa sebebiyet vermiştir.
Şirket’in net satış gelirleri 2020 ve 2021 yıllarında bir önceki yıla kıyasla yüzde 21,6 ve yüzde 37,5 artış göstermiş olup, söz konusu yıllarda toplam satış hacmi ise bir önceki yıla kıyasla yüzde 15,7 ve yüzde 19,8 artmıştır.
Diğer yandan, COVID-19 pandemisinin etkileri 2022 yılı itibarıyla zayıflasa da özellikle uzak doğu menşeili ürünlerde lojistik ve tedarik sorunlarının devam etmesi tedarik zincirinde küresel bir krizin devam etmesine neden olmaktadır."