Borsa İstanbul'da yabancı rüzgarı: Rekor devam ediyor! İşte en çok yatırım yapılan 2 hisse...
Borsa İstanbul, yabancı yatırımcıların akınına uğradı. 17 haftanın 16'sında net alım yapan yabancılar, 2.7 milyar dolarlık yeni pozisyon açtı. Bu yoğun ilgiyle birlikte yabancı yatırımcıların borsadaki payı yüzde 43 ile son 3 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Enflasyondaki düşüş, cari açıktaki gerileme ve döviz rezervlerindeki rekor artış gibi olumlu ekonomik göstergeler, yabancıların Türkiye'ye olan güvenini pekiştirdi.
Ekonomi yönetiminin kararlılıkla uyguladığı program iç ve dış şoklara karşı Türkiye'nin direncini artırarak, yabancı yatırımcıların ilgisini yeniden ülkeye yönlendirdi. Enflasyon, art arda gerileyerek 14. ayında yüzde 33.52'ye düşerken, son 44 ayın en düşük seviyesine indi. Ayrıca, cari açığın milli gelire oranı yüzde 1.3'e geriledi. Türkiye'nin 5 yıllık risk primi Nisan'da 370 baz puanın üzerinde iken, 260'a kadar düştü. Uluslararası doğrudan yatırımlar, yılın ilk yarısında 6.3 milyar dolara ulaştı.
Döviz rezervleri tarihi bir zirveye çıkarken, kur korumalı mevduatlarda görülen sürekli azalma süreci 103 haftayı buldu. Temmuz ayında Merkez Bankası faiz indirimine tekrar başlarken, yıl sonuna kadar en az 9 puan daha indirim yapılması bekleniyor. İkinci çeyrek bilançolarının iyi gelmesi, terörsüz Türkiye sürecinin somutlaşması ve ülkenin giderek güçlenen stratejik konumu, yabancıların borsa üzerindeki iştahını artırdı.
Sabah Gazetesi'nden Oktay Özdabakoğlu'nun haberine göre; yabancı yatırımcılar Borsa İstanbul’da son 7 haftada kesintisiz alım yaptı ve 11 Nisan ile 8 Ağustos arasındaki 17 haftanın 16’sında net alım gerçekleştirdi. Yabancıların yaptığı net alımlar 2 milyar 695 milyon dolara ulaşarak, borsadaki yabancı payını yüzde 43’e çıkardı ve bu, son 3 yılın en yüksek seviyesi. Ekim 2007’de yabancı takas oranı yüzde 72 ile tarihi zirveye ulaşmıştı. 2020’nin başında yüzde 65 olan yabancı payı, Haziran 2023’te yüzde 27 ile en düşük seviyesine gerilemişti. Borsa İstanbul’daki endeks, geçen haftayı 10.870 puandan kapatırken, yılbaşından itibaren getirisi yüzde 10.5 oldu. BIST 30'da en fazla yükselen hisse yüzde 135’le Aselsan oldu, onu yüzde 56 ile Enka, yüzde 44 ile Emlak GYO, yüzde 28 ile Türk Telekom ve yüzde 23 ile Tofaş izledi.
Yabancı yatırımcılar yılın ilk yarısında 2 milyar dolarlık net alım yaptı. Yabancıların yılın ilk 6 ayında en fazla net alım yaptığı hisse ise 693.6 milyon dolarla Aselsan oldu. Yabancıların yılın ilk yarısındaki net alımlarının yüzde 35’i Aselsan hisselerinde gerçekleşti. Aselsan’ı 362.8 milyon dolarla Turkcell takip etti.
Borsa İstanbul’daki yatırımcı sayısındaki gerileme, 19 hafta sonra sona erdi. Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, 8-15 Ağustos haftasında yatırımcı sayısı 2 bin kişi artarak 6 milyon 409 bine ulaştı. Yatırımcı sayısı en son 28 Mart-4 Nisan haftasında artmış, o tarihten sonra 18 hafta boyunca kesintisiz azalmıştı.
Ekonomi yönetimi, bu yıl sonlandırmayı hedeflediği kur korumalı mevduatlarda Ağustos 2023’te başlayan azalma sürecinin 103 haftadır devam ettiğini duyurdu. Ağustos 2023’te 3.4 trilyon olan kur korumalı mevduatlar, 8 Ağustos 2025’te 458 milyara geriledi. Bu dönemde kur korumalı mevduatın toplam payı yüzde 26.2’den 1.9’a düşerken, TL mevduatının payı yüzde 31.9’dan 59.7’ye çıktı, döviz payı ise yüzde 41.9’dan 38.4’e geriledi.