hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Borsada devre kesici uygulaması nedir? Devre kesici ne kadar sürer? Devre kesici ne demek?

    Borsada devre kesici uygulaması nedir Devre kesici ne kadar sürer Devre kesici ne demek
    expand

    Borsada devre kesici uygulamasının ne olduğu araştırılıyor. Borsada devre kesici uygulaması genellikle yatırımcılarını korumak için uygulanan bir yöntemdir. Peki ama devre kesici uygulama nedir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Borsada yatırımcı olarak konumlanan kişiler güven problemi yaşayabilmektedir. Borsa İstanbul'da yatırımcılarını korumak için devre kesici uygulamasını hayata geçirmiştir. Peki ama Borsada devre kesici uygulaması nedir? Borsa devre kesici uygulama ne demek?

    Borsada devre kesici nedir? 

    Borsada yatırımda bulunan kişilerin sıklıkla yaşadığı problemlerden birisi güven meselesidir. Borsa İstanbul’da yatırımcıları korumak için ‘devre kesici’ uygulamasını yatırımcılarına sunmaktadır. Borsada devre kesici nedir, ne demektir? Borsada devre kesici uygulamasının yatırımcılara faydası nelerdir? Borsada devre kesici uygulaması kimleri korumaya yöneliktir? Borsada devre kesici uygulamasının avantajları nelerdir? Borsada devre kesici uygulamasının dezavantajları var mıdır?

    Borsada alım-satım yaparken yatırımcıların yaşadığı en önemli sorunlardan birisi de güvendir. Hisse senetlerinin ve diğer yatırım araçlarının değerlerini speküle etmek isteyen art niyetli kişilere karşı Borsa İstanbul tarafından alınmış bazı önlemler vardır. Bunlardan birisi de borsada devre kesici uygulamasıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Borsa İstanbul’da geçtiğimiz yıllarda ‘Otomatik Seans Durdurma’ sistemi bulunmaktaydı. Bu sistem 2015 yılında yerini ‘Borsada devre kesici’ uygulamasına bıraktı. Birbirleriyle benzerlikleri olan her iki sistemde de temel amaç yatırımcıyı her türlü spekülatif hareketlere karşı korumaktır. Ancak borsada devre kesici uygulamasında bazı farklar bulunmaktadır. Devre kesici uygulamasındaki bu farkların hepsi, kişilerin borsadaki işlemlerini daha güvenli yapması ve risklerden korunmalarına yönelikdir.

    Devre kesici uygulamasının temelde en bilinen özelliği; uygulamanın seans sırasında sadece işlem gören bölümünde aktif olmasıdır. Seans sonunda bu uygulama devrede olmaz. Seans süresince hisse senetlerinde ve diğer yatırım araçlarında yaşanan anormal dalgalanmaların devre kesici uygulamasıyla önüne geçilir.

    Kısacası borsada devre kesici uygulaması fiyat düzenleyici görevini yerine getirmektedir. Kişilerin yatırım araçlarında önemli düzeyde yaşanacak değişimlerde mağdur olmasının önüne geçmek ve değişimlere engel olmak amacıyla uygulanmaktadır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow