hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Cam şişeli ürünler depozitolu satılmalı"

    Cam şişeli ürünler depozitolu satılmalı
    expand
    KAYNAKAA

    Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, cam şişede satılan bazı ürünlerin şişesinin, içindekilerden daha pahalı olduğunu belirterek, "Cam şişenin geri kazanımının sağlanması için geçmiş yıllarda olduğu gibi su, meşrubat, süt, soda ve yoğurt gibi cam şişe ve kavanozlarda piyasaya sunulan ürünler depozito uygulamasıyla satılmalı." ifadesini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Palandöken, yazılı açıklamasında, plastik ve diğer kimyasal ürünler arttıkça kanser vakalarının da aynı hızda arttığını gören tüketicilerin, gün geçtikçe daha fazla cam ürünlere ilgi gösterdiğine işaret etti. İçeceklerin yanında yoğurt, salça, turşu, zeytin ve zeytinyağı gibi ürünlerin de cam kaplarda satıldığına dikkati çeken Palandöken, "Depozito uygulaması olmayınca camdan yapılan şişe ve kaplar, içindeki ürünle birlikte satılıyor. Cam şişenin geri kazanımının sağlanması için geçmiş yıllarda olduğu gibi su, meşrubat, süt, soda ve yoğurt gibi cam şişe ve kavanozlarda piyasaya sunulan ürünler depozito uygulamasıyla satılmalı. Cam şişede satılan bazı ürünlere bakıldığında, şişenin maliyeti içindekileri geçiyor. Hem kendi cebimizi korumak hem ekonomimizi güçlendirmek adına depozito uygulaması büyük fayda sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

    Palandöken,cam şişelerin geri kazanımları konusunda duyarlılık oluşturulması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

    "Ülkemizin cam sanayi üretim kapasitesi 3,5 milyon ton. Cam şişelerin diğer atıklarla birlikte çöpe gitmemesi çevre kirliliği açısından da önemli olduğu için her vatandaşımız bu konuda duyarlı olmalı. Doğada atık halde bulunan cam şişeler büyük orman yangınlarına sebep olabiliyor. Bu yangınları önlemenin yanı sıra şişeler geri kazanım sağlayacak şekilde alınıp satılırsa içeceklerin fiyatları da düşecektir. Ülkemiz her cam şişeyi çöpe atacak kadar zengin bir ülke değil."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow