Dijital eğlence E-Ticarette zirvede: Oyunlar ve yayın platformları rekor kırdı

Dijital eğlence E-Ticarette zirvede: Oyunlar ve yayın platformları rekor kırdı
expand

Ticaret Bakanlığı'nın "Türkiye'de e-Ticaretin Görünümü Raporu"na göre 2024 yılında dijital eğlence ve içerik tüketimi alanında büyük bir e-ticaret hacmi oluştu. Özellikle oyun ve yayın platformlarının damga vurduğu bu sektörde toplam harcama 19,6 milyar TL’ye yaklaştı.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Geçtiğimiz yıl içinde masaüstü bilgisayar oyunları, mobil oyunlar ve oyun konsollarının dijital satışları, sektördeki toplam e-ticaret harcamalarının %55’ini oluşturdu. Bu oranla oyun sektörü, dijital eğlence pazarının en büyük paydaşlarından biri olarak öne çıktı.

YAYIN PLATFORMLARI HIZLA YÜKSELİYOR

Yayın platformları (Netflix, BluTV, Disney+ gibi) ise %37,7'lik oranla ikinci sırada yer aldı. Müzik ve video hizmetleri ise pastadan %7,3’lük bir pay aldı.

İŞLEM SAYISINDA YAYIN PLATFORMLARI ÖNDE

Her ne kadar oyun sektörü parasal hacimde lider olsa da işlem sayısı baz alındığında tablo biraz farklı. Toplam 95,7 milyon işlemin %47,9'u yayın platformlarında gerçekleşti. Oyunlar %29,8, müzik ve video hizmetleri ise %22,3 pay aldı.

SEPET TUTARLARINDA OYUNLAR ZİRVEDE

Kullanıcıların tek seferde yaptığı harcamalara bakıldığında, oyun kategorisinin sepet ortalaması 377 TL ile açık ara en yüksek seviyeye ulaştı. Yayın platformlarında bu ortalama 161 TL olurken, müzik ve video hizmetlerinde 67 TL olarak ölçüldü.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

SATIŞLARIN ZİRVE YAPTIĞI TARİHLER

Oyun satışlarının en yoğun olduğu tarihler 17 Mart, 5 Temmuz, 2 Aralık ve 23 Aralık olarak belirlendi. Bu tarihler genellikle oyun platformlarının kampanya dönemlerine denk geliyor. Özellikle ilkbahar, yaz ve kış indirimleri kullanıcıları alıma yönlendiriyor.

YAYIN VE MÜZİK PLATFORMLARINDA MEVSİMSEL ARTIŞLAR

Yayın platformları açısından şubat ve ağustos aylarında, müzik ve video hizmetlerinde ise özellikle şubat ayında işlem sayılarında zirve yaşandığı gözlemlendi. Bu artışlar, mevsimsel faktörlerin ve içerik takvimlerinin etkisiyle oluştu.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow