hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dijitalleşme arttıkça iletişim masrafları azaldı

    Dijitalleşme arttıkça iletişim masrafları azaldı
    expand

    Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezinin yaptığı incelemeye göre, hanehalklarının bilgi iletişim teknolojileri harcamaları, dijitalleşmenin arttıkça masrafların azaldığını gösterdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), araştırmasında, 2004-2021 arasındaki 17 yılda Türkiye’de hane halklarına sunulan iletişim hizmetlerinin 22 kat artarken, abone başına gelirin yüzde 30 azaldığı sonucuna ulaştı.

    BETAM Türkiye’de hane halklarının bilgi iletişim teknolojileri harcamalarını analiz etti. Merkezin hesaplamayı gerçekleştirmek üzere oluşturduğu Türkiye Dijital Toplum Endeksine göre erkekler dijitalleşme hızında kadınlardan önde yer aldı.

    Dijitalleşmenin en hızlı olduğu il İstanbul olurken, bölge olarak Ege öne çıktı. BETAM’ın yaptığı araştırmaya göre iletişim harcamalarının toplam harcamalar içindeki payı 2002’de yüzde 4,5 iken, 2019’da yüzde 3,6’ya geriledi.

    DİJİTALLEŞME 22 KAT ARTTI

    Bu zamana kadarki en kapsamlı endeks niteliği taşıyan Türkiye Dijital Toplum Endeksi’ne (TDTE) göre ise Türkiye’deki hanehalklarının 2004-2021 yılları arasında dijitalleşme yolunda aldığı mesafe 22 kat arttı.

    Artışta, dört telekomünikasyon firmasının ortalaması olarak hesaplanan abone başına aylık reel gelir, (2021 3. çeyrek fiyatları ile) yaklaşık 65 TL’den, 45 TL seviyesine düştü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rapora göre, reel olarak kişi başı iletişim harcamaları diğer birçok temel harcama kaleminin gerisinde kalıyor. 2002’de iletişim harcamalarının toplam harcamalar içindeki payı yüzde 4,5 iken, 2019 yılında bu oranın yüzde 3,6’ya kadar gerilediği görülüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow