hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar ne kadar? (23 Kasım döviz kurları)

    Dolar ne kadar (23 Kasım döviz kurları)
    expand
    KAYNAKAA

    Güne 3,94 lira seviyelerinde başlayan dolar/TL kuru, sert bir düşüşle 3,90'lı seviyelere geriledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AB, ABD ve NATO ile gerilen ilişkilerin yanı sıra siyasetin TCMB'ye yönelik artan eleştirilerinin etkisiyle 3.98'e kadar yükselerek tarihi zirvesini yenileyen dolar/TL bugün ABD Merkez Bankası faiz kararlarına ilişkin beklentilerle güne düşüşle başladı.

    Son dönemde rekor üstüne rekor kıran Dolar/TL yeni güne de alıcılı başlamasının ardından kazançlarını sildi ve 3.91'li seviyelere geriledi. İstanbul serbest piyasada saat 11.35 ,itibarıyla dolar 3,9090, euro 4,6350 liradan güne el değiştiriyor. Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 3,9570 lira, euronun satış fiyatı ise 4,6530 lira olmuştu. 

    Analistler, yurt içinde veri takviminin zayıf olduğunu, Almanya ve İngiltere'de büyüme ile Avrupa genelinde açıklanacak imalat sanayi PMI verilerinin takip edileceğini belirtti. Teknik açıdan dolar/TL'de 3,90'ın önemli destek konumunda bulunduğunu ifade eden analistler, tarihi zirve olan 3,9830'un direnç olarak izleneceğini bildirdi.

    Gevşeme 3,91'in altında gerçekleşebilir

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kapital FX'ten Enver Erkan yolladığı bir notta "Kurun 3,91 seviyesi altında kapanışlar yapamaması, yeni yükselişlerin gelebileceğinin işareti olabilir. Bu durumda da 3,98 izlenecek ilk önemli seviyedir, kurda anlamlı gevşeme bu noktadan sonra 3,91 altında gerçekleşebilir." yorumuna yer verdi.

    Öte yandan Fed’in dün akşam açıklanan toplantı tutanakları Aralık ayında faiz artırımına işaret etti. Dolar endeksi Fed tutanaklarının enflasyon konusunda endişeler olduğunu göstermesiyle yüzde 0,8 düşüşle 93,2 seviyesine, Dolar/TL de 3.92'ye kadar gerilemişti. ABD piyasalarınn bugün tatil olması nedeniyle bir veri akışı bulunmuyor. Yurt içindeki siyasi ve jeopolitik gelişmeler takip edilecek.

    TCMB adımlarının etkileri izleniyor

    Bankacılar küresel piyasaların etkisinin ötesinde TL'nin don dönemde benzer para birimlerine göre ciddi bir satış baskısı yaşadığını belirtirken bu gelişmenin Türkiye'ye özgü olduğuna da dikkat çekiyorlar. Bankacılar TL'ye özgü satış baskısı yaratan unsurların enflasyonda yükseliş, TL'deki değer kaybının
    enflasyonu önümüzdeki dönemde de baskılayacağı endişesi, AB, ABD ve hatta NATO ile ilişkilerin gerilmesi, jeopolitik gelişmeler olduğuna dikkat çekiyor. Bunun yanında ABD'de devam eden Reza Zarrab davasının sonuçlarına ilişkin endişeler de piyasalarda yakından takip ediliyor.

    TL'deki değer kayıplarına TCMB toplam dört farklı adımla yanıt verirken ilk etapta tek başına bu adımlar piyasalardaki endişeleri gidermekte yeterli olmamıştı.
    Bir diğer taraftan ise TCMB'nin siyasi söylemlere karşın faiz tarafında bir adım atmış olduğu gerçeği de, siyasetçilerden yapılabilecek açıklamalar kapsamında yakından izleniyor. Bu adım TCMB'nin siyasi nedenlerle gerekli adımları adım atamayacağı yönündeki eleştirilere de önemli bir cevap olarak yorumlanıyor.
    Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "TCMB adımlarını TL'deki riskleri ortadan kaldırmak adına yeterli görmüyoruz. TCMB'nin de bu adımları TL'deki değer kaybına son vermek adına atmadığını düşünüyoruz. Dolayısıyla bugün ana belirleyici olan Fed kararının ötesinde TCMB'nin adımları da negatif ayrışmayı en
    azından bir miktar zayıflatacaktır" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow