hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar ne kadar? 09.03.2017

    Dolar ne kadar 09.03.2017
    expand

    Dün ABD'den gelen istihdam verisinde beklentilerin çok üzerinde gelen artış ve FED'in faiz artış ihtimalinin neredeyse kesinleşmesinin etkisiyle dolar, dünya genelinde diğer ülkelerin para birimlerine karşı güçlenmeye devam ediyor. Dolar lehine oluşan iyimser havanın etkisiyle dolar/TL kuru 3,75 liranın üzerine kadar tırmandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Serbest piyasada sabah saatlerinde oluşan ilk fiyatlara göre, dolar/TL kuru, 3,7510, euro/TL 3,9540 liradan, sterlin ise 4,57 liradan güne 'merhaba' dedi.

    ABD'den gelen veriler doları güçlendirdi

    Dolar, Fed'in faiz artıracağına neredeyse kesin gözüyle bakılmasını sağlayan dünkü güçlü ADP özel istihdam verisinin ardından ABD Hazine tahvil faizlerindeki yükselişin verdiği destekle kazanımlarını korudu.

    Geçen beş haftada yüzde 2.5 yükseldiği için çok keskin hareketlerin görülmediği dolar endeksi, bugün yüzde 0.1 yükselişle 102.13 düzeyine çıktı. Dolar endeksi en yakın zirvesini 2 Mart'ta 102.26 düzeyine yükselerek görmüştü.

    İstihdam verisinden büyük sürpriz 

    ADP özel istihdam verisine göre ABD'de özel sektör istihdamı Şubat ayında 298,000 ile  Aralık 2015'ten bu yana en keskin artışı kaydetti. Uzmanlar 190,000 artış bekliyorlardı.  ABD'de yarın ise özel sektör ve kamu istihdamını gösteren tarım dışı istihdam verisi yayımlanacak.  Geçen haftanın başı itibariyle ABD'de Mart ayında faiz artırımını yüzde 30 oranında fiyatlayan opsiyon kontratları, Fed Başkanı Janet Yellen'in de aralarında bulunduğu bir dizi  yetkilinin geçen hafta yaptığı para politikasında sıkılaştırma yanlısı açıklamalarının etkisiyle artık yüzde 90 faiz artırımı fiyatlıyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Güçlü özel sektör istihdamı faiz artırım beklentilerini güçlendirerek ABD'nin 10 yıllık  gösterge Hazine tahvil getirisinin Aralık'tan bu yana en yüksek seviyeye çıkmasına yol açtı.  ABD'nin 10 yıllık tahvillerinin getirisi yüzde 2.583'e kadar yükselerek 20 Aralık'tan bu  yana en yüksek seviyeye çıkarken, iki yıl vadeli tahvillerinin getirisi yüzde 1.378'e yükselerek Ağustos 2009'dan bu yana zirveyi gördü.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow