hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Filipinler Merkez Bankası: Doların küresel hakimiyetini kaybetmesi bekleniyor

    Filipinler Merkez Bankası: Doların küresel hakimiyetini kaybetmesi bekleniyor
    expand

    Filipinler Merkez Bankası Başkanı Felipe Medalla, doların dünya finansındaki lider konumunu kaçınılmaz olarak kaybedeceğine inandığını belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Filipinler Merkez Bankası Başkanı Felipe Medalla, ABD para biriminin dünya ekonomisindeki hakim konumunun zaman içinde kademeli olarak azalacağını söyledi.

    Medalla RIA Novosti'ye verdiği demeçte, ABD devlet tahvilleri için muazzam pazar nedeniyle doların küresel olarak hala bir avantaja sahip olduğunu belirtirken çok para birimli bir dünyanın yaratılması çağrısında bulundu.

    Medalla, IMF-Dünya Bankası'nın Washington'daki Bahar toplantısının oturum aralarında RIA'ya, “Çok paralı bir dünya istiyoruz, ancak şu ana kadar diğer para birimleri destekleyecek gerekli uluslararası pazarlara sahip değil. Bu, ABD dolarının avantajı, devlet tahvilleri için çok büyük bir pazar var.” dedi.

    Medalla "Zamanla doların giderek daha az baskın olacağını düşünüyorum" tahmininde bulundu.

    Daha fazla ülke ABD para birimine alternatifler ararken, doların kaldırılması süreci dünya çapında ivme kazanıyor. IMF'nin son verilerine göre, doların küresel döviz rezervlerindeki payı geçen yıl yüzde 58,36'ya gerileyerek yirmi yıllık düşüşünü genişletti. Doların payı yüzde 0,44 düşüşle IMF tarafından takip edilen resmi döviz rezervlerinin kompozisyonunda herhangi bir para biriminin en büyük düşüşü oldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow