hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika... OPEC kritik kararını açıkladı

    Son dakika... OPEC kritik kararını açıkladı
    expand
    KAYNAKAA

    OPEC günlük petrol üretimini 800 bin varil kısma kararı aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) 175. Olağan Toplantısı sonrasında basın açıklaması yapıldı. Son haftalarda petrol fiyatlarında yaşanan ciddi düşüşe ilişkin önlemler ele almak üzere OPEC üyesi 15 ülkenin petrol ve enerji bakanları bir araya gelmişti. O görüşmelerden petrol üretimin 800 bin varil kısma kararı çıktı.

    Petrol fiyatlarındaki düşüş ve Katar'ın çekilme kararı

    ABD, Rusya ve Suudi Arabistan'ın ham petrol üretimlerinin rekor seviyelere ulaşarak küresel petrol piyasasında arz fazlasının artması sonucu, dünya genelinde en yaygın kullanılan Brent türü ham petrolün varil fiyatı düşmüştü. 4 Ekim'de 86 dolar olan Brent türü ham petrolün varil fiyatı, yüzde 33 düşüşle 29 Kasım'da 57,5 dolara gerilemişti.

    OPEC Ekonomik Komisyonu, geçen hafta yayımlanan raporda, petrol fiyatlarında dengenin tekrar sağlanabilmesi için toplam kısıntının günlük en az 1,3 milyon varil düzeyinde gerçekleşmesi gerektiği tavsiyesinde bulunmuştu.

    Katar Enerji Bakanı Saad Şeride el-Kabi, ülkesinin 1 Ocak 2019 itibarıyla OPEC'ten çekileceğini duyurmuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    OPEC ve OPEC dışı petrol üreticileri, 2016’da petrol üretiminin günlük 1,8 milyon varil azaltılması kararı almıştı. Geçen mayıs ayında ise bu karardan vazgeçilerek üretim artışına gidilmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow