hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Emekli zammı belli oluyor! 2020 SGK ve memur emekli zammı ne kadar?

    Emekli zammı belli oluyor 2020 SGK ve memur emekli zammı ne kadar
    expand

    Emekli 2020 zammı için geri sayım başladı. SGK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’na bağlı işçi ve memur emeklilerinin gözü kulağı 2020 yılında yapılacak olan zamma çevrilmiş durumda… Bilindiği üzere emekli zammı 6 aylık enflasyon oranına göre belirleniyor. Yani 2019 yılının ikinci 6 aylık dilimindeki enflasyon farkının belirlenmesiyle birlikte emekli zammı da öğrenilmiş olacak. Ancak 5 aylık enflasyon oranları göz önüne alınarak uzmanlar tarafından tahmini zam oranları oluşturuldu. İşte, tahmini 2020 emekli zammı…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SGK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’na bağlı milyonlarca işçi ve memur emeklisi her yeni yılın başında yapıldığı gibi bu yılda emekli maaşlarına yapılacak zammı merak ediyor. Hemen belirtelim memur emeklilerinin zamları toplu sözleşme ve sözleşmede belirlenen orana göre enflasyon artış oranındaki fark dikkate alınarak hesaplanıyor. SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşları ise son 6 aylık yani 2019 yılının ikinci yarısındaki toplam enflasyon artış oranına göre hesaplanıyor. Henüz Aralık ayı sona erip 6 ayılık enflasyon oranı ortaya çıkmadı. Ancak 5 yılık enflasyon oranı dikkate alınarak uzmanlarca SGK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’na bağlı emekliler için zam hesaplaması yapıldı. İşte, 2020 yılı tahmini emekli zam tutarı…

    TAHMİNİ OCAK AYI MAAŞ ZAMMI

    Memur ve memur emeklileriyle, işçi ve Bağ-Kur emeklilerini ikiye ayırmak gerekiyor. Biliyorsunuz memur emeklilerinin toplu sözleşmeleri var. Geçtiğimiz ayalarda toplu sözleşmeden kaynaklı 2020 yılının birinci 6 aylık için yüzde 4 ikincisi için yüzde 4 yani toplamda yüzde 8’lik bir 2020 yılı zammı olacak. Bunun üzerine enflasyon rakamı yüzde 5’in üzerine çıkarsa çıkan o fark da yüzde 4’ün üzerine ilave edilecek. Bu memur ve memur emeklilerimiz için geçerli.

    İşçi ve Bağ-Kur emeklilerimiz içinse 2019 yılının ikinci 6 aylık diliminin toplam enflasyonu ne ise olduğu gibi 2020 yılının maaşlarına zam olarak yansıyacak. Şu ana kadar bu rakam yüzde 5.71 olarak belirlendi.

    İŞÇİ EMEKLİLERİ NE KADAR ZAM ALACAK?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yani 2019 yılının Aralık ayında çok büyük bir fark olmadığı takdirde işçi ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 6.65 olacak.

    Memur emeklilerinin maaş zammı toplu sözleşme gereği yüzde 5’in üzerine çıkan enflasyon oranı da var olan yüzde 4’lük zammın üzerine eklenecek. Yani 6,65 enflasyon olacağı göz önüne alınırsa yüzde 4 + 1.65 olmak üzere toplamda 5.65 memur ve memur emeklisi zammı olacak.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow