hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "En az yüzde 5,5 büyüme hedefliyoruz"

    En az yüzde 5,5 büyüme hedefliyoruz
    expand
    KAYNAKAA

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Dünyadan veya spekülatif birtakım hadiselerden kaynaklanan dalgalanmalar her zaman olabilir ama önemli olan reel ekonomiyi sağlam tutmaktır. Çok şükür istikrarlı ve güçlü bir hükümetimiz var. En az 1 milyon ilave istihdam hedefimiz var. En az yüzde 5,5 büyüme hedefliyoruz." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cevdet Yılmaz, Müceldili Konağı'nda düzenlenen "2019'a Doğru Şehirlerin Ekonomik Beklentileri Forumu"nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin üçüncü çeyrekte yüzde 11,1 büyüyerek Çin ve Hindistan'ı da geride bırakıp G-20 içinde en yüksek büyümeye sahip ülke olduğunu söyledi. Yılmaz, "Bu gerçekten takdir edilmesi gereken bir başarıdır. Bir darbe girişiminin ardından bu büyüme çok önemli bir performanstır. Burada en önemli pay, hisse sahibi olan milletimizdir. Milletimiz bu darbe girişimine rağmen hükümetine güvenmese, Cumhurbaşkanına güvenmese biz bu sonucu elde edemezdik. Halkımız hükümetine güvendi, Cumhurbaşkanına güvendi ve ekonomimiz çok şükür büyümeye devam etti." diye konuştu.

    "İhracatımız rekor seviyelere ulaştı"

    Yılmaz, "ekonominin büyümesiyle ne oldu, ne yansıdı?" diye soranlar olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

    "Bu konuda çok şey söylenebilir ama ben bir tek şey söyleyeceğim; ekonominin büyümesi istihdam üretti. İstihdam çok çok önemli. Ekonominin büyümesi istihdam dostu bir büyüme sağladı. Buna 'kapsayıcı büyüme' de diyoruz. Toplumun tamamını kapsayan büyüme sağladık. En son istatistiğimiz Ekim ayına ait istatistik. Ekonomimiz, ekim 2016 ile ekim 2017'yi mukayese ederseniz 1 milyon 378 bin yeni istihdam oluşturdu. Bu, bu kadar aileye ilave bir maaş geldi demektir. İşte bundan daha güzel bir yansıma olamaz. Bunun tüketime, sosyal hayata yansımasına girmek istemiyorum. Ekonomimiz büyüyor ve bu sosyal alana da yansıyor, özellikle de istihdam kanalına."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İhracat artışına da değinen Yılmaz, "İhracatımız da yine rekor seviyelere çok yaklaştı. Tarihimizde en yüksek ihracatı 157,6 milyar dolarla gerçekleştirmiştik. Geçen yılki ihracatımız 157,1 milyar dolar oldu. Bir yarım milyar kaldı rekoru egale etmememize. İnşallah 2018'de 170 milyar doları aşan ihracat hedefliyoruz. Bunu rahatlıkla da yakalayacağımıza inanıyorum. Büyümemize de ihracatın önemli katkısı oldu. 2018'de inşallah bu devam edecek. 2018'de de büyümeye, istihdam üretmeye, ihracat yapmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı. Yılmaz, 2018'in ihracat yılı olacağını vurgulayarak, "Kurumuz rekabetçi bir durumda. Bu bizim ihracatımız için bir avantaj." dedi.

    "Sanayimiz kapasite kullanımında yüzde 79-80'lere geldi"

    Yılmaz, şöyle konuştu:

    "Özellikle bizim geleneksel pazarımız olan Avrupa Birliği'nde nispeten daha canlı bir ekonomi var. Bu ihracatımıza olumlu yansıyacak. Diğer taraftan içeride üretimimiz belli bir seviyeye gelmiş durumda. İhracatımızın da büyük bir kısmı sanayi ürünleri. Dolayısıyla 2018, verdiğimiz desteklerle ciddi anlamda bir ihracat yılı olacak. İhracat kanalıyla da büyümeye katkımız olacak. İkincisi de yatırımlar. Sanayimiz 2017’de kapasite kullanımında yüzde 79-80'lere geldi. Yani bu teknik olarak yüzde 100 demektir. Sanayide kapasitenin yüzde 80’ini kullanıyorsanız bu tamamını kullandığınız anlamına gelir. Dolayısıyla bundan sonra yeni kapasite üretmek durumundayız. Bu da yatırım demektir. Mevcut kapasiteyi kullandık, artık onun limitlerine gelmiş durumdayız, önümüzdeki dönem yatırım dönemi. Yatırımlar yoluyla yine büyümeye katkımız olacak. Bu da büyümenin diğer kaynağı."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Büyümenin üçüncü kaynağının iç talep olduğunu bildiren Yılmaz, ülkede iç talebin canlı olduğunu söyledi.

    Cevdet Yılmaz, bir taraftan asgari ücretin yükseldiğini bir taraftan taşeron işçilerin kamuya alındığını bir taraftan da 1 milyon 378 bin yeni istihdam yaratıldığını belirterek, "Bunları dikkate aldığımızda iç talebin canlı olacağı bir dönem yaşayacağız. Belki iş adamları için asgari ücret maliyet ama bir taraftan da bir talep kaynağı. Biz iş adamlarımıza çok fazla yük olmasın diye devlet olarak 100’er lira da desteği devam ettirme kararı aldık." ifadelerini kullandı.

    Yılmaz, şunları kaydetti:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Bir taraftan iş dünyasının rekabet gücünü koruyoruz diğer taraftan istihdamı ve talebi desteklemiş oluyoruz. Bütün bunları dikkate aldığınızda ihracat, yatırım ve iç talep kanalıyla canlı bir ekonomik ortam yaşamaya devam edeceğiz. Finansal pazarlarda zaman zaman dalgalanmalar olur. Dünyadan veya spekülatif birtakım hadiselerden kaynaklanan dalgalanmalar her zaman olabilir ama önemli olan reel ekonomiyi sağlam tutmaktır. Çok şükür istikrarlı ve güçlü bir hükümetimiz var. En az 1 milyon ilave istihdam hedefimiz var. En az yüzde 5,5 büyüme hedefliyoruz."

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow