hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erbil'de Petrol ve Gaz Konferansı başladı

    Erbilde Petrol ve Gaz Konferansı başladı
    expand

    Kürdistan-Irak Petrol ve Gaz Konferansı Erbil'de başladı. Açılışta konuşan Neçirvan Barzani, Türkiye ile yapılan enerji anlaşmalarının yeni Irak'ın başlangıcı olduğunu ve yasal zeminde yapıldığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konferansa IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, Irak hükümeti Başbakan Yardımcısı Roj Nuri Şavez, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, IKBY Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, IKBY Doğal Kaynaklar Bakanı Aşi Havrami ile 300 şirketin temsilcileri katıldı.

    Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, "Bugün bizim Türkiye ile yapmış olduğumuz enerji anlaşmaları, yeni Irak'ın başlangıcı demektir ve hiç bir korkuya yer yoktur. Yaptıklarımız tüm tartışmalar ve görüşmeler yasal zeminde gerçekleşmektedir" dedi.

    Barzani, Kürdistan-Irak Petrol ve Gaz Konferansı'nın açılışında yaptığı konuşmada, kendi petrollerini ihraç etmek için son iki yıldır Türkiye ile görüşmeler yaptıklarını ifade ederek, "Yasal zeminde Irak vatandaşı olarak elimize geçen kazanımları değerlendirmenin peşindeyiz. Samimi bir şekilde dile getiriyorum ki tüm çalışmalarımızın bir sonucu olacaktır. İki bölge arasındaki tartışmaların bir sonuca varması için buradan çağrı yapıyoruz. Denetim ve kontrol için üçüncü bir tarafın araya girebilir" diye konuştu.

    Türkiye ile enerji anlaşmasının Kürdistan bölgesi ve Irak için büyük bir başarı olduğunu dile getiren Barzani, "Bizim devamlı ve sürekli kapılarımız açıktır ve açık kalacaktır. Kürdistan bölgesi, Irak'a yardım için üzerine düşeni yapacaktır, İlk defa olarak Kürdistan bölgesi bütün Irak için bir gelir kaynağı olacaktır.

    "Biz bu konuda kararlıyız ve Irak Anayasası'na bağlıyız"

    Petrol gelirlerini elde etmek için çalışmaya devam edeceklerini anlatan Barzani, konuşmasına şöyle devam etti:

    "Kürdistan'ın giderlerini karşılayabilmesi için şu anda 30 milyar dolara ihtiyacı vardır. Ortak çıkarlarımız olan petrol gelirlerini adil bir şekilde elde etmek gerekmektedir. Irak Anayasası'nın 112. maddesine göre Irak hükümetiyle petrol anlaşmaları yapmaktayız. Ama ne yazık ki şu ana kadar Irak hükümetinin yapmış olduğu siyaset, merkezi bir zihniyettir. Herkes tarafından çok iyi bilinmesi gerekir ki, biz bu konuda çok kararlıyız ve Irak Anayasası'na bağlıyız. Yeni bir Irak için Bağdat nezdinde elimizden geleni yapacağız."

    Neçirvan Barzani, "Herkes, açık ve net olarak bilmelidir ki, Kürt halkı ve Kürdistan kendi kararını vermiştir ve geri adım atamaz. İleriye doğru adımlarını atacak. Bizim siyasi başarımız, inandığımız politikayı uygulamaktır. Irak'ta Demokratik Federal Anayasası'na bağlı bir ülke yaratmak istiyoruz" diye konuştu."

    "Korkuya yer yoktur"

    Petrol gelirlerini, uluslararası düzeyde ülkenin standartlarını en iyiye getirmek, terörle mücadele ve halkımız için kullanmalıyız" diyen Barzani, "Bugün bizim Türkiye ile yapmış olduğumuz enerji anlaşmaları, yeni Irak'ın başlangıcı demektir ve hiç bir korkuya yer yoktur. Yaptıklarımız tüm tartışmalar ve görüşmeler yasal zeminde gerçekleşmektedir. Tarih de bunu gösteriyoruz ki tüm çabalarımız bölgenin ve Irak halkının çıkarları içindir" şeklinde konuştu.

    Barzani, 2003 yılından sonra uyguladıkları dürüst siyaset sayesinde bölgeye çok sayıda uluslararası petrol şirketinin geldiğini kaydetti.

    Kürdistan bölgesi, dünya enerji haritasında önemli bir yere sahip olduklarını vurgulayan Barzani, "Bölgemizde 45 milyar varil petrol ile 3 - 6 trilyon metreküp doğal gazın bulunmuş olması çok mühimdir. Bundan dolayı Kürdistan bölgesinde yüzlerce yabancı şirket emniyetli bir şekilde çalışıyor" diye konuştu.

    "Bir zamanlar petrol gelirleriyle insanlar öldürülüyordu"

    Barzani, bir zamanlar petrol gelirleriyle Irak'ta insanların öldürüldüğünü belirterek, şunları söyledi:

    "Bu yıl Enfal'in 28. yıl dönümüdür. Irak hükümetinin yapmış olduğu Enfal soykırımı birçok ülke tarafından kabul edilmiştir. Daha önce Irak'ın petrol kaynakları, Kürtleri bastırmak ve komşu ülkelere saldırmak için kullanıldı. Bu yüzden umut ediyoruz ki bir daha Irak'ın petrolleri bu nedenler için kullanılmasın. Çok kez söyledim. Çok yaralarımız var, kendimizden bahsettiğimiz zaman görüyoruz ki Kürdistan hükümeti, kendi gücüyle ayakta durabiliyor. Örnek olarak hükümetin kendi elektriğini ve kendi yakacağını üretebilmesidir.. Kürdistan bölgesinde istikrar ve güvenlik vardır ve bunun üzerinde çalışmaya devam edeceğiz. Kürdistan hükümeti olarak diğer din ve etnisitelerle yaşamaktan gurur duyuyoruz. Bundan sonra bölgenin istikrara kavuşmasını umut ettiğini ifade eden Barzani, "2005 yılına kadar her saldırıya karşı tedirgindik. Federalizme geçmemizin nedeni demokratik zeminde merkezi olmayan bir Irak oluşturmaktı. Bu yüzden Irak Anayasası'nda federal sistemin olması Irak'ı daha demokratik bir zemine götürmektedir" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow