hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    EYT ile ilgili son haberler… EYT kimleri kapsar, son durum ne?

    EYT ile ilgili son haberler… EYT kimleri kapsar, son durum ne
    expand

    Emeklilikte yaşa takılanlar EYT ile ilgili son haberleri araştırmayı sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde yaşanan son dakika gelişmeleri EYT meselesindeki son durumu göstermişti. Peki, olası çıkma durumunda EYT kimleri kapsar değişiklikten kimler yararlanabilir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son dakika EYT haberleri konuyla ilgili görüşleri yeniden gündeme gelmesinin ardından büyük önem kazanmıştı. Önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuyla ilgili bir görevlendirme yapması ardından da Hürriyet Gazetesi Yazarı Noyan Doğan, CNN TÜRK canlı yayınında Finlandiya modeli üzerine görüşlerini açıklamıştı. İşte EYT’de son durum ve konuyla ilgili detaylar…

    FİNLANDİYA MODELİ TÜRKİYE’DE DE UYGULANABİLİR Mİ?

    "Çok konuşulan Finlandiya modelinde erken emekli olanların maaşlarından belirli oranda kesinti yapılıyor. Finlandiya modelinde bu şekilde emekli olanlara sonradan belirli bir miktar prim ödeyerek, emekli maaşlarını yükseltme hakkı da tanınmış. Ancak bana göre Finlandiya modeli bize uygun bir model değil. Finlandiya’da bugün için ortalama emeklilik yaşı 63. Finlandiya’da tek bir emeklilik sistemi yok, özel emeklilik de var, kamu emeklilik sistemi de; detayına girmeyeceğim. Ancak bir araştırma yaptım Finlandiya’da en düşük emekli aylığı 1.200 Euro (7.500 lira) civarında. Bu maaşı alan emekliler dar gelirli sayılıyor ve geçinmekte zorluk çekiyor. Bizde ise en düşük emekli aylığı SSK’lı olarak 2.000 lira ki, bundan da düşük alanlar var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu şartlarda siz, EYT’lilere, Finlandiya modelini uygulayalım derseniz, her bir yıl için daha düşük emekli aylığı verirseniz, bu kişiler hem çok düşük maaş alırlar hem de diğer emekliler ile aralarında uçurum ve adaletsizlik oluşur. Bu sefer de EYT’liler ileride emekli maaşlarının artırılmasını talep eder. Bu nedenle Finlandiya modeli bize uymaz."

    EYT KİMLERİ KAPSAR?

    Şu anki sisteme göre, primini dolduran bir emekli adayı, emeklilik yaşını beklemek zorunda. EYT sorunu 1999'da emeklilik yaşını yükselten 4447 sayılı kanun ile ortaya çıktı. 8 Eylül 1999 gününe kadar işçiler emeklilik için iki şartı yerine getirmesi gerekiyordu: Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 günlük prim ödeme gün sayısı.

    Yapılan değişiklikle emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60'a, prim gün sayısı ise 7000 güne yükseltildi. 8 Eylül 1999 gününden önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58 erkeklerde ise 44 ile 60 yaş arasında değişen kademeli geçiş süresi getirildi

    Emeklilik için primi tamamlayıp yaşı bekleyenlere müjde niteliği taşıyan düzenleme, Genel Kurul'da kabul edilir ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanırsa, 8 Eylül 1999'dan önce işe başlayanlar emeklilik şansını yakalayacak.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow