hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    EYT son dakika 2019… Bugün yaşa takılanlarda son durum ne? 15 Ekim EYT haberleri

    EYT son dakika 2019… Bugün yaşa takılanlarda son durum ne 15 Ekim EYT haberleri
    expand

    “EYT yasası çıkacak mı?” sorusunun yanıtı bir süredir emeklilikte yaşa takılanların gündeminde yer almaya devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda peş peşe yaşanan son dakika EYT gelişmeleri sürece yeni bir hareketlilik getirmişti. Peki, EYT son durum ne, yasa çıkar mı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili neler söyledi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EYT haberleri ile ilgili son dakika gelişmeleri 15 Ekim 2019 Salı günü de yaş şartı için yasa bekleyen kişiler tarafından araştırılmaya devam ediyor. Yapılan görevlendirmeler, Meclis’e sunulması planlanan 3 çözüm önerisi ve hükümet kanadından gelen açıklamalar EYT sürecini şekillendirmişti. Peki, emeklilikte yaşa takılanlarda son durum ne?

    EYT YASASI ÇIKACAK MI?

    Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın kampta yaptığı sunumların ardından milletvekillerinden en çok gelen soru Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili oldu.

    Albayrak, sorulara “EYT gündemimizde yok, böyle bir çalışma da yok” diye yanıt verdi.

    Albayrak’ın, sunumunda, “Seçimlerin yenilenmesi ve ekonomik saldırılar olmasaydı bugün ekonomideki veriler bizim istediğimiz noktada olacaktı. Ama çalışmalarımızı yaptık. En kısa sürede özellikle işsizlikte pozitif adımlar olacak” dediği öğrenildi.

    EYT NEDİR?

    Şu anki sisteme göre, primini dolduran bir emekli adayı, emeklilik yaşını beklemek zorunda. EYT sorunu 1999'da emeklilik yaşını yükselten 4447 sayılı kanun ile ortaya çıktı. 8 Eylül 1999 gününe kadar işçiler emeklilik için iki şartı yerine getirmesi gerekiyordu: Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 günlük prim ödeme gün sayısı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yapılan değişiklikle emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60'a, prim gün sayısı ise 7000 güne yükseltildi. 8 Eylül 1999 gününden önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58 erkeklerde ise 44 ile 60 yaş arasında değişen kademeli geçiş süresi getirildi

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow