hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Haberler... EYT SON DURUM! EYT kimleri kapsayacak, ne zaman çıkacak?

    Haberler... EYT SON DURUM EYT kimleri kapsayacak, ne zaman çıkacak
    expand

    Emeklilikte yaşa takılanlar son dakika EYT haberleri içerisinde yer alan gelişmeleri yakından takip etmeyi sürdürüyor. EYT konusuna ilişkin çalışmalarda sona yaklaşılırken kapsama girmeyen kişiler hangi adımları atacaklarını araştırmaya başladı. Peki, EYT ne zaman çıkacak, kimleri kapsayacak, EYT ile emekli olanlar çalışabilecek mi? İşte "EYT nedir?" sorusuna ilişkin tüm detaylar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EYT son dakika gelişmesi Bakan Bilgin’in açıklaması sonrasında EYT haberleri içerisinde yerini aldı. Bakan Bilgin kalıcı bir çözüm üzerinde çalıştıklarını ifade etti. İşte detaylar...

    EYT’DE SON DURUM NE?

    Bakan Bilgin önceki açıklamasında EYT bekleyenlere dikkat çekerek “Asgari ücretle ilgili düzenlememiz var. Bir de biliyorsunuz çok konuşulan EYT ile ilgili çalışmalarımız var. Kapsamlı, bütün sorunları aşmaya yönelik olduğunu söyleyeyim. Onda da sona yaklaştık tahmin ediyorum aralık ayının başında açıklayacağız. Özellikle geleceği ile ilgili endişeleri giderecek şeffaf bir düzenleme olacak. ücretlerin enflasyon karşısında da uğradığı kaybı ortadan kaldıracak bir asgari ücret ve toplu pazarlık sistemiyle Türkiye'nin demokrasisine de katkı yapacak bir çözüm yaklaşımını bu sene gerçekleştirirsek görevimizi yapmış sayılacağız. Özel sektörü de kapsayan EYT ile ilgili düzenleme ve ücretlerimizde toplu sözleşmelerle ve asgari ücretle rahatlatacak bir proje yapacağız" demişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EYT NEDİR?

    Noyan Doğan yazısında EYT ile ilgili olarak "8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlar, emeklilik için gerekli çalışma yılını ve prim gün sayısını doldursa da yapılan düzenleme ile yaş şartını doldurmadıklarından emekli olamıyor ve emeklilikte yaşa takılıyor. İşte, EYT’li dediklerimiz de bu kesim. Tabi bu kesim içinde 8 Eylül 1999’dan önce işe başlasa da prim gün sayısını ya da çalışma yılını doldurmayanlar da var. Sadece bu kesim emeklilikte yaşa takılmıyor. 1999 yılında yapılan düzenleme ile kademeli yaş şartı getirildiğinden bu tarihten sonra da sigortalı olup hem çalışma yılını hem de prim gün sayısını doldurmasına rağmen emeklilik için yaşı bekleyenler de var ki, bunlar da kendilerine EYT’li diyor.” ifadelerini kullanmıştı.

    EYT KİMLERİ KAPSAYACAK?

    Sosyal Sigortalar Kanunu'na eklenen geçici düzenlemeyle 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanların emekliliği hak etme koşulları değiştirildi. Emekliliğe hak kazanmak için sigortalılık süresi, prim gün sayısıyla beraber yaş koşulu geldi. Öncesinde emeklilik için sigortalılık süresi, prim gün sayısındaki koşulların yerine gelmesi yetiyordu. Kadınlar 20, erkekler de 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün koşulunu yerine getirdiğinde emekli oluyordu. 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar EYT kapsamına giriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

    Tek formül üzerinde çalışılan emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasasına ilişkin düzenleme önümüzdeki ay Meclis'e gelecek, Ocak 2023'te de yürürlüğe girecek. EYT yasası çıktığında prim ve süre açısından eksikleri olanlar bunları tamamlayarak sisteme girebilecek ve emeklilik hakkı kazanacak. Primini doldurup sigortalılık süresini doldurmayanların beklemesi gerekecek. Düzenleme Eylül 1999 öncesini kapsadığı için Eylül 2024'e kadar tüm EYT'liler sigortalılık süresini doldurmuş olacak. EYT'nin kapsamı belirlenirken sigorta kolları (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) açısından bir ayırım söz konusu olmayacak. Bağ-Kur kapsamında işyeri açan, şirket ortağı olup primini donduranlar bu süreleri canlandırarak prim gün sayısını primlerine ekletebilecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow