hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    EYT son durum: Kılıçdaroğlu'ndan emeklilikte yaşa takılanlar açıklaması

    EYT son durum: Kılıçdaroğlundan emeklilikte yaşa takılanlar açıklaması
    expand

    Emeklilikte yaşa takılanlar için hem iktidar hem de muhalefetten açıklamalar gelmeye devam ediyor. EYT düzenlemesi hakkında açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinin maliyetine vurgu yapmasının ardından bu kez CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, EYT Çalıştayı'nda konuştu ve iktidara yüklendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Emeklilikte yaşa takılanlar son günlerde en çok konuşulan konuların başında geliyor. EYT düzenlemesinin yapılıp yapılmayacağı konusunda hem iktidar kanadından hem de muhalefet kanadından peş peşe açıklamalar geliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinin devlete maddi yük getireceği açıklamasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, EYT Çalıştayı'nda konuştu ve işçinin hakkının gasp edildiğine vurgu yaptı.

    Kılıçdaroğlu: Uygun bir düzenleme yapılmasının önünü kesmek istiyorlar

    "Türkiye'de Sosyal Güvenlik Sistemi ve EYT Çalıştayı'nda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, emeklilikte yaşa takılanlar hakkında şu ifadeleri kullandı:

    "İşçinin hakkını kim gasp ediyor? İktidar yapması gerekeni yapmıyor. Fatura vatandaşa çıkarılıyor.

    Açık yüreklilikle her yerde söylüyorum. 38 yaşında emeklilik olmaz ama yasalar bunu bana bir hak olarak veriyorsa, ben bu haktan yararlanmak istiyorum. Emeklilikte yaşa takılanların sorunu çözülürse 750 milyar lira açık olduğu söyleniyor. Bu rakam asla ve asla doğru değil. Yok öyle bir şey. 38 yaşında emeklilik lafının söylenmesinin arkasında sosyal güvenlik sisteminde sizin beklentilerinize uygun bir düzenlemenin yapılmasının önünü kesmek istiyorlar."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ben vatandaşın hakkını savunuyorum

    "Suriyelilere 35 milyar lira veriyorsun. Emekliye gelince... Bunu söyleyince de "Irkçılık yapıyorsun" diyor. Hayır efendim, ben vatandaşın hakkını savunuyorum. Sen de çift maaş alıyorsun. Özrü kabahatinden büyük bir politikacıyla karşı karşıyayız."

    Asıl mücadeleyi sendikacıların yapması lazım

    "Neden kayıtdışı ekonomi ile mücadele etmiyorsunuz. Kayıtdışı çalışma ile mücadelenin dünyada bir yöntemi var. Sendikalaşmayı zorunlu kılacaksınız. Niçin sendikalaşma engelleniyor? Asıl mücadeleyi sendikacıların yapması lazım. Emekli aylığı 2032 liradan 801 liraya düştüğü zaman bu ülkede sendikacıların kıyamet koparması lazım. Emekli aylığının yarıdan fazlası kesiliyor."

    TESK Genel Başkanı Palandöken: EYT düzenlemsi bütçeye büyük yük getirecek

    Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, emeklilikte yaşa takılanların sorunlarını çözmenin bütçeye büyük yük getireceğini belirterek, "Bu durumda olanlar için emeklilik yaşı bir yıl aşağı çekilirse emekliliğine bir yıl ve daha az süre kalanların önü açılmış olur." ifadesini kullandı.

    Palandöken yazılı açıklamasında, emekliliğine bir yıl ya da daha az kalan ve prim gün sayısını doldurmasına rağmen yaş engeline takılanlar için emeklilik hakkı tanınması talebinde bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çok sayıda esnaf ve çalışanın emeklilik için gereken tüm koşulları sağlamasına rağmen yaş engeli yüzünden bu haklarını elde edemediklerine işaret eden Palandöken, "Emeklilikte yaşa takılanların sorununu çözmek bütçeye büyük yük getiriyor. Yaşa takıldığı için emekli olamayan çok sayıda kişi mağdur oluyor. Yaş sınırına takılan tüm vatandaşları emekli etmek yerine, bu durumda olanlar için emeklilik yaşı bir yıl aşağı çekilirse emekliliğine bir yıl ve daha az süre kalanların önü açılmış olur." değerlendirmesinde bulundu.

    Palandöken, prim gün sayısını ve sigortalılık süresini dolduranların yaş engeline takılmadan emekli olabilmesi için yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini vurgulayarak, esnafın emekli olma şartları arasında yer alan 9 bin prim gün sayısının SSK'lı çalışanlarda olduğu gibi 7 bin 200'e indirilmesini önerdi.

    Prim gün sayısını dolduran kamu çalışanlarının yaşa takılıp emekliliğe sevk edilerek mağdur bırakılmaması gerektiğinin altını çizen Palandöken, bu kişilerin emekliliği beklerken 6-12 ay devletten işsizlik maaşı aldıklarını aktardı. Palandöken, "Oysa bu kesimin yaşı dolana kadar görevlerine devam etmesi hem devlet bütçesi açısından hem de kamu çalışanların mağdur olmamaları açısından daha iyi bir uygulama olur." ifadesini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Emeklilikte yaşa takılanlar kampanyası siyasi ranta dönüştürülmemeli

    Grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlar konusunda, "Emeklilikte yaşa takılanlar kampanyası siyasi ranta dönüştürülmemeli" ifadelerini kulanırken, böyle bir uygulamanın maliyetinin devlete büyük bir yük olacağını söyledi.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

    "Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz. Ama siyasette bu yol açıktır. Bilindiği gibi ülkemizdeki sosyal güvenlik mevzuatına göre 3 ayrı hususa bakılması gerekiyor. Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar adıyla yürütülen bir kampanya var. Hatta bunun için kurulan bir dernek dahi var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyanın hiç bir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur. 48 yaşında emekli olan bir kişi dahi yaklaşık 30 yıl sistemde kalacaktır. Bugün ülkemizde ortalama emeklilik yaşı 52’dir. 20 yıl çalışıp 38 yaşında emekli olan biri 40 sene devletten maaş alacak. Böyle bir uygulama olamaz. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun hesabına göre, emeklilikte yaşa takılan denilen gruba 6,2 milyon kişi giriyor.

    Bu teklifin yıllık maliyeti 750 milyar liraya ulaşıyor. Biz ekonomide bir ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz bir dönemde böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmek gibi bir hakkımız var mı? Ben bunu milletimize soruyorum. Ekonomik savaşın verildiği dönemde, bir tarafta fırsatçılar türedi, diğer taraftan da bunlar türedi. Böyle bir şey olamaz, buna adalet, hak denmez.

    Ayrıca tüm emeklilerimize Ramazan ve Kurban Bayramları'nda ikramiye veriyoruz. Ülkemizin imkanları arttıkça emeklilerimizin de durumunu iyileştireceğiz. Emeklilikte yaşa takılanlar kampanyası siyasi bir ranta dönüştürülmemelidir. Bugün emeklilikte yaşa takılanlar diyerek kampanya yürütenlerin bir bölümü resmi ya da gayri resmi olarak çalışmaya devam edecektir. Hakikat buyken göz göre göre Sosyal güvenlik sistemimizi yeni bir batağın içine neden sürükleyelim. Türkiye geçmişte popülist politikalardan çok çekti, gelin yeniden bu tehlikeli alışkanlığı hortlatmayalım."

    Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Gündemimizde yok

    Konu hakkında daha önce bir açıklama da Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan gelmişti. Emeklilikte yaşa takılanlar konusunda yöneltilen soruyu yanıtlayan Kalın, açıklamasında, "Bu konu kabinenin gündeminde yok arkadaşlar. Tabii ki Meclis ayağı ayrı bir konu. Bunun değerlendirmesi Meclis'te yapılır." ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow