hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    EYT son durum ne? İşte EYT haberleri ve yaşa takılanlarda son gelişmeler

    EYT son durum ne İşte EYT haberleri ve yaşa takılanlarda son gelişmeler
    expand

    EYT haberleri gündemdeki sıcak yerini korumaya devam ediyor. 1 Ekim 2019 Salı günü yeni yasama yılının başlamasıyla birlikte emeklilikte yaşa takılanlar “EYT yasası çıkacak mı?” sorusunun yanıtını araştırmaya başladı. Peki, EYT’de son durum ne ve yasa çıkarsa EYT’liler ne zaman emekli olacak?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EYT yasası ile ilgili geçtiğimiz haftalarda yapılan görevlendirilme konunun yeniden gündem olmasını sağlamıştı. Emeklilikte yaş şartına takılan kişiler süreçteki son durumu araştırmayı sürdürüyor. Kısa süre önce Kanal D Ana Haber’e özel açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Duman üç çözüm üzerinden süreci değerlendirmişti.

    EYT YASASI KİMLERİ KAPSIYOR?

    Duman’ın aktardığı bilgilere göre ilk madde kadın ve erkeklerin yaş şartı olacak. 50 yaşını dolduran kadınlar ve 55 yaşını doldura erkekler 3600 günü tamamlamaları halinde bu yasadan yararlanabilecek.

    İkinci yöntemde ise emeklilik koşulları arasındaki yaş sınırı devre dışı bırakılacak. Çalışma hizmeti ve çalışma süresi şartlarını yerine getirenler emekli olabilecekler. Bu yöntem kabul edilirse 1994 yılında sonra sigortaya giren erkek çalışanlar faydalanamamış olacaklar.

    Üçüncü yöntemde ise 8 Eylül 1999 yılı öncesinde işe başlamış olanlar 5 bin gün çalışma ile diğer koşulları sağlayarak emekli olabilecekler. Bu kanunun çıkması halinde bütün EYT’lileri kapsayabilmesi için 2024 yılının 9 Eylül’üne kadar yürürlükte kalması gerekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EYT’Lİ OLANLAR NE ZAMAN EMEKLİ OLURLAR?

    Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Duman’ın yaptığı açıklamada yer alan bilgilere göre kanun yasalaşması halinde EYT’liler 2-3 aylık bir süre gerekiyor. Yani teklif yasalaşırsa emeklilikte yaşa takılanlar 2020’de emekli olabilecekler.



     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow