hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    EYT son durum: Uzman isimden önemli EYT yorumu

    EYT son durum: Uzman isimden önemli EYT yorumu
    expand

    Emeklilikte yaşa takılanlar EYT ile ilgili son gelişmeler merakla takip ediliyor. Hatırlanacağı üzere son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, konunun araştırılmasıyla ilgili Sosyal Politikalar Kurulu’na talimat vermişti. Peki, EYT ne zaman açıklanacak? CNN TÜRK’te Parametre’ye konuk olan Hürriyet Yazarı Noyan Doğan EYT ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EYT yani emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili son gelişmeler, 1999 yılı öncesinde pirim ödeyenler, emeklilik için yaş şartının kalkıp kalkmayacağını merak ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan tarafından emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili Sosyal Politikalar Kurulu’na araştırma talimatı verildi. Yaşanan son gelişmeleri Hürriyet yazarı Noyan Doğan CNN TÜRK’te katıldığı programda yorumladı.

    İşte, Noyan’ın konuşmalarından öne çıkan satırbaşları:

    Ortada henüz net bir şey yok. Sadece görüşmeler var. Formül henüz belli değil. Cumhurbaşkanı ve Sosyal Politikalar Kurulunun henüz bir önerisi yok. Dinleme aşamasında... Biz bu noktaya nasıl geldik? Eylül 1999’dan önce bizim sosyal güvenlik sisteminde durum biraz farklıydı. Kadınlarda ve erkeklerde belirli bir sigorta süresi ve 5 bin pirim ödeme gün sayısı vardı. Eylül 99’da biz yasayı değiştirdik. Pirim ödeme gün sayısının yanına bir de yaş şartı getirdik.

    O şartlarda baktığımızda, 18 yaşında çalışmaya başlayan bir kadın yaklaşık 43 yaşında emekli olabiliyordu. Sonra yaş şartı getirilince bir de 2008’de bir düzenleme yaptık. Kademeli yaşları arttırdık. O zaman ne oldu 99’dan önce işe girenler bir anda emekli olacakken yaş şartı ile karşılaştılar. Şuan emeklilikte yaşa takılanlar diye bir kişiler oluştu. Başlarda bu sorun değildi. Çünkü kişi sayısı azdı. Zaman geçtikçe bu sayı çoğalmaya başladı. 3, 4 yıldır bir baskı yapıyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "UMUT IŞIĞI DOĞDU!"

    Bu daha önce ki tüm seçimlerde gündeme geldi. Çok vaat oldu. Hep Meclis gündemine kanun tasarıları verilsin dendi. Ama hiç olmadı. 99 yılından bugüne demek ki 20 yılda ilk defa bugün bu kişiler için umut ışığı doğdu!

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow