hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fed yetkilileri yıl sonuna kadar faiz artırımı bekliyor

    Fed yetkilileri yıl sonuna kadar faiz artırımı bekliyor
    expand

    Fed'in en etkili üyelerinden biri olan New York Fed Başkanı William Dudley, yatırımcıların beklentilerinin aksine ABD'de faizlerin bu yıl bir kez daha artırılacağını ve Fed'in elindeki tahvillerin miktarını azaltma yakında başlayacağını düşünüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dudley, Associated Press (AP) ile yaptığı ve dün yayımlanan söyleşide, Kongre'nin bazı üyelerinin son yıllarda yaptıklarının aksine Fed'in kararlarını "politize" etmediği için Trump yönetimini övdü. Fed bu yıl politika faizini iki kere yükseltirken, yayımladığı tahminlere göre yıl sonundan önce bir artırım daha yapmayı planlıyor.

    "FED'in bilanço planı için Eylül uygun zaman"

    Ancak yatırımcılar enflasyonun yüzde 1.5'e gerileyerek yüzde 2 olan hedefin altında kaldığına işaret eden göstergeler nedeniyle bir faiz artırımına daha şüpheyle yaklaşıyor. Yıl sonuna kadar bir faiz artırımına daha yüzde 40 olasılık veriyorlar.

    "Aralık'a kadar faiz artırımı yapılabilir"

    Dudley'nin faiz ve enflasyonun seyrinde değişiklik beklemediğine işaret eden açıklamaları yatırımcıların Aralık'a kadar faiz artırım yapılabileceğine yönelik yaygın şüphelerine cevap gibi görünürken, doların ve ABD Hazine tahvil getirilerinin dün yükselmesini sağladı. Dudley söyleşide, "Hepsi ekonomiye dair tahminlerin nasıl değişeceğine bağlı... Beklentilerime paralel ilerlerse... bu yıl faizleri tekrar artırma yanlısı olurum" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Portföy 2.5 ile 3.5 trilyon dolar arasında daralabilir"

    Fed'in 4.5 trilyon dolar tutarındaki tahvil portföyünü azaltmaya ne zaman başlayacağı konusunda ise piyasalarda çok daha az şüphe bulunuyor. Fed'in para politikası kurulunda daimi oy hakkı bulunan Dudley, tahvil portföyünü daraltma süreci takviminin Eylül ortasında yapılacak toplantıda açıklanacağı tahminlerin doğru olup olmadığı sorusuna, "Piyasa katılımcılarının beklentilerinin makul olmadığını düşünmüyorum" dedi. Dudley portföyün beş yıl sonra 2.5 ile 3.5 trilyon dolar arasına daralacağını tahmin ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow