hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fitch gaz krizinde en kırılgan ülkeleri açıkladı

    Fitch gaz krizinde en kırılgan ülkeleri açıkladı
    expand

    Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Rusya'nın gaz arzını kesmesinden en çok etkilenebilecek Batı Avrupa ülkelerinin Almanya, Avusturya ve İtalya olduğunu belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fitch yayınladığı raporda, Almanya, Avusturya ve İtalya’yı doğal gaz krizinde kırılgan olmaları noktasında uyardı. Almanya ve Avusturya’nın uygulanabilir kısa vadeli alternatif enerji tedariği planına sahip olmadığını belirten kuruluş İtalya'nın ise enerji tüketiminde doğal gaz payının en yüksek AB ülkesi oluşuna vurgu yapıldı.

    Fitch, Rusya'nın doğal gaz ihracatını politik bir araç gibi kullandığını belirterek AB’nin Rus gazına bağımlılığını azalttığını ancak Rusya’nın gaz arzında uyguladığı kısma hamlelerinin tamamen telafisinin 3 yıldan daha uzun sürebileceğini belirtti.

    Fitch hazırladığı niceliksel kırılganlık endeksi ile Batı Avrupa ülkelerinin orta ve doğu Avrupa ülkelerine göre Rus gazına daha az bağımlı olduklarını gösterdi. Fitch raporunda, "Eğer Rusya'nın gaz arzı tamamen kesilise bölge bir bütün şeklinde makro şok ile karşı karşıya kalır" ifadeleri yer aldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow