hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fransa, Almanya'ya doğal gaz ihraç etmeye başladı

    Fransa, Almanyaya doğal gaz ihraç etmeye başladı
    expand

    Fransa, Almanya’nın doğal gaz tüketiminin yüzde 2'sinden daha azını tedarik edecek. Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Almanya Ekonomi Bakanı Habeck karşılıklı dayanışma mesajlarını ilettiler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fransa, AB'nin en büyük ekonomisinde aylardır süren arz krizini hafifletmeyi amaçlayan bir enerji dayanışma anlaşması kapsamında ilk kez Almanya'ya doğal gaz sağlıyor.

    Fransız şebeke operatörü GRTgaz tarafından yayımlanan bir açıklamaya göre, Fransa sınırındaki Obergailbach köyündeki ülkeleri birbirine bağlayan gaz boru hattı, başlangıçta günlük 31 gigawatt-saatlik bir hacmi pompalamaya başladı.

    Fransa Enerji Dönüşümü Bakanlığı'ndan alınan verilere göre, miktarın nihayetinde Almanya'nın toplam gaz tüketiminin yüzde 2'sinden daha azını temsil eden günlük maksimum 100 gigawatt-saat'e yükselmesi bekleniyor.

    Fransa ve Almanya arasındaki Obergailbach'taki tek ara bağlantı, başlangıçta gazı Fransa'ya taşımak için inşa edildi. Ancak taraflar akışı tersine çevirmek için gerekli değişiklikleri yaptılar.

    Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Şu anda Avrupa dayanışmasına ve entegre, birleşik bir pazara sahip olmasaydık, ciddi sorunlarımız olurdu." demişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, ise "Bu, Avrupa dayanışmasının iyi ve önemli bir işaretidir. Bir dayanışma ruhu içinde zor teknik sorunların bile çözülebileceğini gösteriyor" dedi.

    Fransa, gaz ihtiyacının çoğu Norveç tarafından ve sıvılaştırılmış doğal gaz kaynakları yoluyla karşılandığından, Rusya'dan azalan enerji ithalatından Almanya'ya göre daha az etkileniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow