hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gelişmekte olan ülke borsaları zirve yaptı

    Gelişmekte olan ülke borsaları zirve yaptı
    expand

    Gelişmekte olan hisse senedi piyasaları dolardaki zayıf seyirle yaklaşık üç yılın zirvesine ulaşırken, birçok para birimi, Çin'li şirketlerin kârlarındaki artış ve sağlıklı ekonomik büyüme sinyallerinin desteğiyle son ayların zirvesini gördü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ruble başta olmak üzere gelişmekte olan Avrupa ülkelerinin para birimlerindeki kazanımlar, ABD'nin Rusya'ya uygulacağı yeni yaptırımlardan dolayı diğer gelişen para birimlerindeki kazanımların altında kaldı. Gelişmekte olan ülke varlıklarına olan yatırımcı iştahı, son dönemde ABD'deki yavaşlamanın geçici olmayacağına ve faiz artırım baskısının azalacağına işaret eden Fed'in enflasyon hakkındaki açıklamalarının desteğiyle arttı. Doların başlıca altı para biriminden oluşan sepet karşısında seyrini izleyen endeks 13 ayın en düşük seviyesini gördü.

    Nomura'daki gelişmekte olan ülkeler kıdemli ekonomisti İnan Demir, "(ABD'de) enflasyonun seyrine yapılan vurgudaki hafif değişiklik risk iştahını artırarak dolar endeksini aşağı çekerken, gelişmekte olan hisse piyasaları ve kurlarına destek verdi" dedi ve Çin sanayi şirketlerindeki yüzde 15'lik yükselişin de risk iştahını desteklediğini belirtti.

    Gelişmekte olan ülke borsalarını izleyen MSCI endeksi  Eylül 2014'ten bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra yüzde 0.8 artıda bulunuyor. Japonya dışındaki Asya borsalarını izleyen endeks MSCI endeksi  ise 10 yılın en yüksek seviyesine yaklaştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow