hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ACCA Türkiye lansmanı gerçekleşti

    ACCA Türkiye lansmanı gerçekleşti
    expand

    181 ülkede 178 bin üye ve 455 bin öğrenciye sahip olan ACCA (Tescilli Ruhsatlı Muhasebeciler Birliği) 95. ofisini İstanbul'da açtı. TÜRMOB (Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği) ile bir yıl önce Stratejik Ortaklık Sözleşmesi imzalayan ACCA'in Türkiye ofisinin açılışı, ACCA CEO'su Helen Brand tarafından resmi olarak açıklandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açılış davetine başta Genel Başkan Nail Sanlı olmak üzere TÜRMOB yöneticileri, ACCA'in Türkiye'deki üye ve adayları, üniversitelerden akademisyenler ve iş dünyasından yöneticiler katıldı. 

    Helen Brand, yaptığı konuşmada ACCA'in Türkiye ile güçlü bağlarını vurguladı.

    Brand, "ACCA'in en yeni ofisinin ACCA Türkiye ofisi olmasından dolayı büyük mutluluk duyuyorum. Buradaki varlığımız, bugün ve gelecekte Türk iş dünyasına ve mesleğe yapmayı arzu ettiğimiz katkıların odak noktası olacak" şeklinde konuştu.

    Süreç 12 yıl önce başladı

    Brand, "İstanbul'a 2006 Dünya Muhasebeciler Kongresi'ne katılmak için gelişimin üzerinden on sene geçti. Kongre hem muhasebe mesleği hem de ülke açısından harika bir vitrin olmuştu. ACCA ve TÜRMOB'un, bundan da önce, 2004 yılında karşılıklı imzalanan ilk anlaşmayla başlayan, oldukça uzun süreli bir ilişkisi var, dolayısıyla ortaklığımızı çok sağlam temeller üzerine bina etmekteyiz" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Brand, "ACCA olarak TÜRMOB'un ulusal muhasebe mesleğini geliştirmedeki başarısını hayranlıkla takip ediyoruz. TÜRMOB'la geçen sene bu zamanlar imzaladığımız sözleşmeyle, her ulusal ekonominin güçlü bir ulusal muhasebe mesleğine ihtiyaç duyduğuna yönelik ortak inancımıza dayanan güçlü bir ortaklık oluşturduk. Sağlam ulusal meslekler, güçlü ekonomilerin gelişmesi, bu ekonomilerin bölgesel ve küresel forumlarda uygun şekilde temsil edilmesini sağlamak için vazgeçilmez öneme sahiptir"  diye konuştu.

    ACCA'in 2020 stratejisi için önemli bir adım

    ACCA Türkiye Başkanı Filiz Demiröz ise, "ACCA'in Türkiye'deki operasyonlarını yönetmek benim için büyük onur. Küresel bir mesleki kuruluş olarak, buradaki ofisimizin kuruluşu, 2020 stratejimiz doğrultusunda atılmış güçlü ve önemli bir adım. Biliyoruz ki Türkiye'de muhasebe meslek mensuplarına ihtiyaç ve talep var. İş çevresi ve kamu sektörü etik değerlere uygun hareket eden ve Türkiye ekonomisinin gelişip büyümesine katkıda bulunmak için gerekli donanıma sahip muhasebe meslek mensuplarına ihtiyaç duyuyor" dedi.

    Nail Sanlı: ACCA ile TÜRMOB arasındaki ilişki uzun yıllara dayanıyor

    Açılışta bir konuşma yapan TÜRMOB Genel Başkanı Nail Sanlı, ACCA ile 2004 yılında imzalanan ilk anlaşmanın 2009 yılında yenilendiğini belirterek şunları ekledi: "İki kuruluş arasındaki karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi için geçen sene Nisan ayında Konya'da gerçekleştirdiğimiz 10. Türkiye Muhasebe Forumu'nda imzaladığımız sözleşmede önceki sözleşmelerden farklı olarak 'işbirliği' ifadesi yerine 'stratejik ortaklık' ifadesi kullanılmıştır. Meslek mensuplarımızın ACCA ruhsatlandırmasındaki muafiyetlerden yararlanmasının yanı sıra, bundan böyle iki kuruluş tarafından ortak markalar kullanılarak çeşitli sertifikasyon programları da düzenlenecek. Özellikle son 2 yılda ACCA ile olan ilişkilerimizi birkaç adım daha ileri götürmekten duyduğum memnuniyeti dile getirmek ve ACCA Türkiye ofisinin açılışıyla birlikte işbirliğimizin artarak devam edeceğine olan inancımı vurgulamak istiyorum."

    ACCA-TÜRMOB Stratejik Ortaklık Sözleşmesi

    ACCA ile TÜRMOB arasında 28 Nisan 2015 tarihinde imzalanan Stratejik Ortaklık Sözleşmesi ile SMMM ve YMM olan TÜRMOB meslek mensuplarının ACCA ruhsatlandırma sınavlarında, toplam 14 dersten temel 9 dersin tamamından muaf olmaları ve ders muafiyetlerine ek olarak, kayıt, ders ve yıllık aidat ücretlerinden de muafiyetler almaları sağlanmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ayrıca, yine bu Stratejik Ortaklık Sözleşmesi kapsamında, TÜRMOB meslek mensuplarının ACCA ve Londra Üniversitesi arasında yapılan ortak Muhasebe Yüksek Lisans Programı'na (örgün ve uzaktan eğitim) ilişkin sözleşmeden yararlanma imkanı sunulmuştur. Bunların yanısıra, 2016 yılı içinde yapılan karşılıklı görüşmelerle, stajda bir yılını tamamlayan TÜRMOB stajyerlerinin de bu muafiyetlerden faydalanarak ACCA sınavlarına girebilmeleri, ACCA üyeliğini TÜRMOB sınavlarını da tamamlayıp meslek mensubu olduktan sonra alabilmeleri konusunda mutabakata varılmıştır.


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow