hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başçı'dan özeleştiri: Yanılmışım!

    Başçıdan özeleştiri: Yanılmışım
    expand

    Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "2013 yılının sakin bir yıl olacağını beklediğimizi söylemiştim, yanılmışım. Erken konuşmamak gerekiyor" dedi. Başçı, rekor seviyelere ulaşan dolara karşı stratejilerini de açıkladı. "Yıl sonuna kadar en az 3 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirilecek" diyen Başçı, enflasyonun ise yıl sonunda yüzde 7'ye yakın ve üzeri gelebileceğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başçı, 2014 Yılında Para ve Kur Politikası konulu toplantıda söze özeleştiri ile başladı.

    "2013 yılının sakin bir yıl olacağını beklediğimizi söylemiştim, yanılmışım. Erken konuşmamak gerekiyor" diyen Başçı, 2014 için ise temkinli konuştu.

    Başçı, "Başlangıcında hareketli görünüyor ama tam tersi sakin de olabilir. Önden konuşmamak lazım" diye konuştu.

    Rekor kıran dolara önlem

    Dolar rekor üstüne rekor kırarken piyasaların gözü Başçı'daydı.

    Başçı, alacakları önlemleri şöyle açıkladı:

    "Bugünden itibaren yıl sonuna kadar her gün en az 450 milyon dolar satıyoruz. Pazartesi-salı daha da yukarı çıkabilir çünkü o günler ek parasal sıkılaştırma yani yıl sonuna kadar en az 3 milyar dolar döviz likiditesi sağlayacağız. "

    Başçı, ocak ayında da sisteme en az 3 milyar dolar enjekte edeceklerini, her gün piyasaya en az 100 milyon dolar döviz süreceklerini söyledi.

    "2014'te daha az oynak kur öngörüyoruz"

    Toplantıda Başçı'ya daha önce yıl sonu için telaffuz ettiği 1.92 rakamı da hatırlatıldı ve önümüzdeki dönem için bir tahmini olup olmadığı soruldu. Başçı'nın yanıtı, "Ocak sonunda bu soruyu tekrar sorun, değerlendirelim" oldu.

    Başçı'nın bir diğer önemli açıklaması ise yıl sonu enflasyonu ile ilgiliydi.

    "Hedef tutmayabilir" mesajı veren Başçı, "Bu yıl sonunda 7'ye yakın belki biraz üstünde gerçekleşmesi mümkün. Böyle olursa açık mektup yazılabilir hükümete" dedi.

    Tüketici kredilerine yönelik tedbirlerden bekledikleri etkiyi de açıklayan Başçı, "BDDK ve bizim önlemlerimizle birlikte tüketici kredilerindeki artış hızını önce yüzde 25'e ardından da yüzde 20 ve 15'e düşüreceğiz" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow