hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    DİSK'in asgari ücret talebi: Net 1900 lira

    DİSKin asgari ücret talebi: Net 1900 lira
    expand
    KAYNAKEnver ALAS / İstanbul / DHA

    DİSK Genel Başkanı Kani Beko, asgari ücret ile ilgili taleplerini net 1900 lira olarak açıkladı. Türkiye'de yoksulluk sınırının 4 bin 403 lira olduğunu ifade eden Beko, asgari ücret açısından Türkiye'nin üçüncü ligde olduğunu ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DİSK Genel Başkanı Kani Beko, yönetim kurulu üyeleri, DİSK üyesi sendikaların genel başkanları ve yöneticileri ile birlikte düzenlediği basın toplantısıyla asgari ücret taleplerini açıkladı.

    DİSK'in Şişli'deki Genel Merkezi'nde yapılan toplantıda konuşan Kani Beko, asgari ücret ile ilgili taleplerini "Asgari ücret değil, geçim ücreti istiyoruz" diyerek taleplerinin net 1900 lira olduğunu söyledi. Beko, "Asgari ücretin çok rahat bir şekilde 1900 lira olabileceğini tespit ettik. Bunda da iddialıyız. Eğer farklı görüş ve iddialar varsa, bunu bir dosya halinde kendilerine verebiliriz. Bu ülkenin gelir-gider tablosuna bakacak olursanız net 1900 asgari ücret rahat verilebilir düşüncesindeyiz" diye konuştu.

    Faruk Çelik: "Asgari ücret 1 Ocak 2016 itibariyle 1300 lira olacak"

    "1300 liralık asgari ücret hala açlık sınırının bile altında kalmaktadır"

    Kani Beko, kamuoyunda dile getirilen 1300 liralık asgari ücretin, işçilerin insanca yaşayabileceği, açlığı ve yoksulluğu yenebileceği düzeyden uzak olduğunu kaydetti. DİSK-Araştırma Dairesi'nin yaptığı hesaplamalarla ilgili bilgi veren Beko, "DİSK-AR hesaplamalarına göre bugün için açlık sınırı 1393 lira, yoksulluk sınırı 4 bin 403 liradır. Yani 1300 liralık asgari ücret hala açlık sınırının bile altında kalmaktadır ve her zaman söylediğimiz gibi açlık sınırının altındaki asgari ücret cinayettir. Bir hanede 3 kişi çalışması durumunda dahi yoksulluk sınırı aşılamamaktadır" şeklinde konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DİSK'ten asgari ücret açıklaması ve Ali Koç'a destek

    "Türkiye'de büyüyen bir şey varsa o da adaletsizliktir"

    Beko, "IMF'nin Türkiye için 2015 yılı kişi başına düşen milli gelir tahmini aylık 2 bin 129 liradır. Dört kişilik asgari ücretlinin evine, kişi başına milli gelirin birinin bile düşmemesi çarpıcıdır. Ülkeyi yönetenlerin çok övündüğü milli gelir artışından da büyümeden de işçilerin pay almadığı açıktır. Nitekim milli gelir 1978'den bu yana yüzde 400, kişi başına milli gelir yüzde 239 artarken brüt asgari ücret reel olarak sadece yüzde 17 artmıştır. O tarihten beri asgari ücret kişi başına milli gelir oranında artsaydı asgari ücret 2015 yılı için ortalamada brüt 2 bin 142 lira olacaktı. Evet, Türkiye'de büyüyen bir şey varsa o da adaletsizliktir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı işverenlere seslendi: ''Biraz az kazanın''

    "Asgari ücret açısından Türkiye'nin yeri 3. Ligdir"

    Kani Beko, asgari ücret açısından Türkiye'nin Avrupa'nın üstünde olduğu tespitinin ise tamamen hayal ürünü olduğunu belirtti. Beko, "İşçilerin emeği, alınteri üzerinden elde edilen kar oranları açısından Türkiye Avrupa'nın birinci ligindedir. Ancak asgari ücret açısından yeri üçüncü ligdir" dedi.

    Zeybekci: "Asgari ücretin bir kısmını Hazine karşılayabilir"

    Taşeron işçiler

    Kani Beko, yeni kurulacak hükümeti taşeron işçiler konusunda da uyararak, "Uymaları gereken mahkeme kararlarını 'vaat' haline getirdiler. Seçimden önce kadro sözü verdiler. Biz DİSK olarak kayıtsız, şartsız, ayrımsız kamudaki, belediyelerdeki tüm işçilere kadro verilmesini, taşeron düzeninin tamamen son bulmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow