hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Enerji fiyatlarına zam göründü

    Enerji fiyatlarına zam göründü
    expand

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, döviz kurunda son dönemde yaşanan artışların enerji sektörüne bazı etkilerinin olacağını, bu kapsamda elektrik üretim özelleştirmelerinde finansman sorunu yaşanabileceğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dolar/TL bugün 2.1949 ile tarihi zirve seviyesini görürken, 17 Aralık'ta yolsuzluk ve rüşvet iddiasıyla operasyon başlatılmasından bu yana TL'nin dolar karşısında değer kaybı yüzde 7.6'ya ulaştı.

    TL, 2013 yılında dolar karşısında yüzde 17'nin üzerinde değer kaybetti.

    Bazı büyük üretim santrallerinin ihalesini tamamlayan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) Kemerköy ve Yeniköy Termik Santralleri ile Çatalağzı Termik Santrali ve Yatağan Termik Santrali için açtığı ihalede önümüzdeki günlerde teklifleri alacak. Bunun ardından ÖİB yeni üretim santralleri için ihaleye çıkacak.

    Görev süresinin dolması sebebiyle düzenlediği basın toplantısında konuşan Köktaş, "Döviz kurundaki artış nihai yatırımcıyı elbette etkiler. Elektrik üretim özelleştirmelerinde finansman sorunu yaratabilir" dedi.

    Kurdaki artışın sektöre olumsuz etki yapabileceğini kaydeden Köktaş, "Proje maliyetlerinin artışı sıfırdan yatırımların gecikmesine neden olabilir" diye konuştu.

    Köktaş, yeni kur seviyelerinin enerji sektöründe yapısal olumsuzlukları beraberinde getireceğini ve maliyet hesaplarını bozacağını kaydederek, "Yeni kur seviyesi ile yapılan fizibiliteler enerji fiyatlarına yansır" diye konuştu.

    Elektrik üretim şirketleri ve doğalgaz dağıtımda hızlı bir konsolidasyona ihtiyaç olduğunu vurgulayan Köktaş, mali yönden güçlü oyuncular gerektiğini belirtti.

    "Elektrik üretim tarafında 860 civarında çalışan tesis var. Bu kadar bölünmüşlük sorun yaratabilir" diyen Köktaş, son dönemde özelleştirmeler kanalıyla yalnızca elektrik dağıtımda bir miktar konsolidasyon gerçekleştiğini bildirdi.

    Görevde bulunduğu altı yılda toplam 13,500 civarında lisans verildiğini sadece nükleer ve güneş enerjisinin sistemde bulunmadığını ve bunun da yakın dönemde dahil olacağını kaydeden Köktaş, "Son dönemde doğalgaz lisansı talebi azalırken kömür tarafında arttı. Yerli kömür kaynaklarının kullanımı için ciddi başvuru var" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow