hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Euro Maliye Bakanları Yunanistan'ın taahhütlerini yetersiz buldu

    Euro Maliye Bakanları Yunanistanın taahhütlerini yetersiz buldu
    expand

    Euro Bölgesi maliye bakanları dün yapılan 8 saatlik toplantıda 3 yıllık yeni bir kurtarma paketi için başvuran Yunanistan'ın reform taahhütlerini yetersiz buldu. Bugün AB Zirvesi öncesinde yine toplanan maliye bakanları, Yunanistan'ın daha somut adımlar atmasını bekledikleri mesajını verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Brüksel'deki maliye bakanlarının dün 8 saati aşan toplantısı sonuçsuz kalırken bugünkü AB Zirvesi öncesinde bugün yeni bir toplantı daha yapıldı. Euro Bölgesi maliye bakanları yeni bir kurtarma paketi için başvuran Yunanistan'ın daha somut adımlar atmasını bekledikleri mesajını verdi.

    Euro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, dün yapılan 8 saatlik toplantının ardından yaptığı kısa açıklamada "Yunanistan'ın teklifini derinlemesine konuştuk. Kredibilite ve güven meselelerini tartıştık. Hala çok zor fakat çalışmalar hala ilerliyor" dedi.

    Yunanistan için gözler bugünkü Eurogroup toplantısında

    Euro Bölgesi maliye bakanları dün Yunanistan'la ilgili 8 saati aşan toplantılarının sonuçsuz kalmasının ardından bugün Brüksel'de yeniden biraraya geldi. Toplantı girişinde konuşan, Avusturya Maliye Bakanı Hans Jörg Schelling, sürece iyimser baktığına dikkati çekerek, "Yunanistan'la ilgili birçok konuda Euro Grubu'nda uzlaşma sağlanamadı. Çok zor pazarlıklar yapılıyor" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yunanistan kurtarma fonuna başvurdu

    Finlandiya Maliye Bakanı Alexander Stubb, yapıcı çalıştıklarını ama Yunanistan'ın teklifinin yeterli olmadığını belirterek, "Yunanistan'ın şartlar konusunda daha net olması gerekiyor. Net taahhütler, net şartlar ve net kanıtlar sunmalılar" diye konuştu.

    Stubb, görüşmelerde ilerleme olmasına rağmen daha kat edilecek çok mesafe olduğunu sözlerine ekledi.

    İtalya Maliye Bakanı Pietro Carlo Padoan da Yunanistan'a karşı bir güven sıkıntısı olduğunu belirterek, "Yunan Hükümeti somut adımlar atmalı" dedi.

    Öte yandan, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, bugün 28 AB üyesi ülkenin liderlerinin katılımıyla düzenlenecek zirveyi iptal etti.

    Euro Bölgesi'ne üye 19 ülke liderinin katılımıyla düzenlenecek zirve ise maliye bakanlarının toplantısının ardından yapılacak.

    Son 5 yılda toplam 240 milyar Euroluk 2 kurtarma paketine rağmen ekonomisini düzlüğe çıkaramayan Yunanistan, 3 yıllık üçüncü bir kurtarma paketi için kreditörlerden 53,5 milyar Euro talep ediyor. Atina'nın bunun karşılığında taahhüt ettiği emeklilik reformu, vergileri artırma ve yeni özelleştirmeler dahil bir dizi kemer sıkma önlemini içeren reform paketi gecikmiş ve yetersiz bir adım olarak değerlendiriliyor. 

    Yunanistan'ın 5 Temmuz'da düzenlenen referandumda kreditörlerin şartlarını reddetmesi üzerine Salı günü Brüksel'de toplanan Euro Bölgesi liderleri yeni kurtarma paketi için Atina'ya 5 gün süre tanımıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow