hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kasım bütçe fazla verdi

    Kasım bütçe fazla verdi
    expand

    Merkezi yönetim bütçesi Kasım ayında 6.42 milyar lira fazla, Ocak-Kasım döneminde ise 1.24 milyar lira açık verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkezi yönetim bütçesi Kasım ayında 6.42 milyar lira fazla vermesi ve faiz dışı fazla (FDF) ise 8.18 milyar lira olarak gerçekleşmesinin ardından analistler, Aralık ayında mevsimsel etkilerle gerçekleşecek yüksek bütçe açığı ile birlikte yılın güncellenen OVP hedeflerine paralel 19.4 milyar lira civarında açıkla tamamlanacağını öngörüyorlar.

    Geçen yılın aynı ayında bütçe fazlası 5.4 milyar lira, FDF ise 8.9 milyar lira düzeyindeydi.

    Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Ocak-Kasım döneminde bütçe 1.24 milyar lira açık verirken, FDF 46.76 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

    Geçen yılın aynı döneminde açık 13.3 milyar lira, FDF ise 33.4 milyar liraydı.

    Orta Vadeli Program kapsamında yapılan revizyon kapsamında bütçenin bu yıl 19.4 milyar lira açık vermesi, FDF'nin de 31.1 milyar lira olması öngörülüyor.

    Şimşek, bütçe gerçekleşmelerine dair yaptığı açıklamada, "2013 yılında elde ettiğimiz bu olumlu performansta mali disiplin, geçen yıl uygulamaya koyduğumuz tedbirler ile ekonomideki toparlanma etkili olmuştur" dedi ve şöyle devam etti:

    "Önümüzdeki yıl da maliye politikasındaki ihtiyatlı duruşumuzu sürdürmeye devam edeceğiz. Küresel ekonomide aşağı yönlü risklerin önemini koruduğu bir dönemde ülkemize sağlam bir duruş ve mali alan yaratmaya devam edeceğiz."

    Bu yıl Kasım ayında bütçe gelirlerinin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10.7 oranında artışla 36.9 milyar TL, giderlerinin ise yüzde 9.1 artışla 30.5 milyar TL olduğunun altını çizen Şimşek, "Böylece 2013 yılı Ocak-Kasım döneminde bütçe açığı 1.2 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam 2012 yılı Ocak-Kasım döneminde 13.3 milyar TL olarak gerçekleşen bütçe açığından yaklaşık 12.1 milyar TL daha düşüktür" dedi.

    Bakanlık verilerine göre, 2012 yılı Ocak-Kasım döneminde 304.4 milyar TL olan bütçe gelirleri, bu yıl aynı dönemde yüzde 17.3 artarak, 356.98 milyar TL oldu. Aynı dönemde gelirler 358.22 milyar TL olarak gerçekleşti.

    Şeker Yatırım Ekonomisti Elif Gülay Girgin, "Kasım ayı beklentimiz dahilinde bütçe güçlü bir performans sergiledi ve fazla verdi ve böylece ilk 11 aylık bütçe açığı da 1.24 milyar TL'ye geriledi. FDF'de beklentilerimize paralel güçlü geldi ve 11 aylık kümülatif fazla 46.8 milyar TL'ye yükseldi" dedi ve ekledi:

    "Aralık ayında bütçenin mevsimsel etkilerle 2012 yılındaki 15.5 milyar TL'den de yüksek bir açık vermesini bekliyoruz. Aralık ayında bu etkiyle birlikte yılsonu bütçe gerçekleşmesi kısa süre önce revize edilen OVP hedeflerine paralel olacak. Aylık gerçekleşmelere bakınca kurumlar vergisinde yaşanan reel daralma ve faiz dışı giderler yüzde 9 civarı reel artış ise dikkat çekiyor."

    Yılın ilk 11 ayında vergi gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.1 artarak 299.4 milyar TL oldu. Faiz hariç bütçe giderleri ise yüzde 14.5 artarak 310.2 milyar TL olarak gerçekleşti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow