hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sanayi tempo düşürdü

    Sanayi tempo düşürdü
    expand

    Sanayi üretimi Ekim'de arındırılmamış verilere göre artış beklentisinin aksine yüzde 0.5 daraldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Arındırılmamış sanayi üretimi Ekim'de dayanıksız tüketim malı imalatındaki gerileme, bayram tatili ve beklentilerin oldukça üzerinde gelen Eylül ayı verisi ardından yaşanan düzeltmenin etkisiyle bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0.5 daraldı.

    Reuters anketine göre toplam sanayi üretiminde Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre medyan bazında mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmamış artışın yüzde 2 olması bekleniyordu.

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Ekim'de bir önceki aya göre yüzde 3.1 azalırken, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0.7 arttı.

    Arındırılmamış sanayi üretimi Ağustos ayında yaşanan beklenmedik daralmanın da desteğiyle Eylül'de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.4 ile beklentilerin üzerinde artmıştı.

    Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, yılbaşından bu yana sanayi üretim artışının ortalama yüzde 2.4 seviyesinde olduğunu söyleyerek, "(Ekim ayında) Dayanıksız tüketim malı imalatındaki daralma endeksi aşağı çekiyor, yıllık yüzde 5'e yakın daralma var. Aramalı imalatı, sermaye malı imalatı, dayanıklı tüketim malı imalatı gibi kalemlerdeki yıllık artış ise yaklaşık yüzde 1-1.5 arasında. Yani yatırım göstergeleri çok da kötü değil ama zayıf" dedi ve şöyle devam etti:

    "Alt detaylar, manşet rakam kadar kötü değil. Sanayi üretim endeksindeki yüksek oynaklık devam ediyor ve bu da analizi güçleştiriyor. Toplamda kamu katkısı ve tüketimin de katkısıyla bu yıl yüzde 4 büyümenin yakalanacağını düşünüyoruz. Fakat sanayi üretimindeki alt detaylar özellikle dayanıksız tüketim malı imalatındaki yüksek oranda daralma, 2014 ilk çeyrek tüketiminin sorgulanması gerektiğini gösteriyor. 2014'te, bu yılın ikinci yarısında kurda ve faizde gördüğümüz hareketin, tüketime yansımasını bekliyoruz ve birinci çeyrekte oldukça zayıf bir büyüme öngörüyoruz."

    Arındırılmamış sanayi üretimde alt sektörler incelendiğinde dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 4.8, madencilik ve taşocakçılığı sektörü yüzde 7.9 daralırken, ara malı imalatı yüzde 1, dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 2.5, sermaye malı imalatı ise yüzde 1.6 arttı.

    Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek, bayram tatilinin Ağustos ve Eylül aylarında olduğu gibi Ekim ayında da veride bozulmaya neden olduğunu belirterek, Kasım ayında keskin bir iyileşme beklediklerini söyledi.

    Çiçek, "Son çeyrekte büyüme görünümü halen olumlu. Ancak yine de bu veriye çok büyük önem vermiyoruz. Finansal koşullardaki sıkılaşma ekonomik aktiviteye tehdit oluşturmaya devam ediyor. Buna karşın öncü göstergeler son aylarda genel olarak iyi bir performans gösterdi ve büyüme trendi korunacak gibi görünüyor. Dolayısıyla son çeyrekte ekonomik aktivitede önemli bir yavaşlama beklemiyoruz" dedi.

    TÜİK yarın üçüncü çeyrek gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) verilerini açıklayacak. Reuters anketine göre 2013 yılının üçüncü çeyreğinde GSYH'nın medyan bazında yüzde 4.05, 2013 yılı tamamında yüzde 3.55, 2014'te ise yüzde 3.7 büyümesi bekleniyor.

    Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın veri sonrası yazılı açıklamasına göre, Ekim ayındaki 9 günlük tatilin etkisinden arındırılmış sanayi üretim verileri ilk üç çeyrekte yaşanan büyümenin devam ettiğini gösteriyor ve açıklanan bu veri yıl sonu büyüme hedeflerini destekliyor.

    Çağlayan, "Ekim'de 9 günlük Kurban Bayramı tatili nedeniyle Ekim verisinde bir azalma söz konusu" diyerek, "Bu verilerle birlikte yılsonu büyümesinin yüzde 4'e yaklaşacağını öngörüyoruz" dedi.

    Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde alt sektörler incelendiğinde; Ekim ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2.1, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3.7 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0.5 arttı.

    Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin alt sektörlerine bakıldığında Ekim'de bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 7.4 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0.9 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 3.7 arttı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow