hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gittigidiyor gerçekten gitti!

    Gittigidiyor gerçekten gitti
    expand

    Türkiye’nin önde gelen online pazaryerlerinden Gittigidiyor kapanıyor. Amerikalı eBay bünyesindeki sitenin bir süre satılması için uğraşıldığı sonra kapatılma kararı verildiği öğrenildi. eBay sektördeki rekabet nedeniyle bu kararı aldığını açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pandemiyle beraber hız kazanan Türk e-ticaret sektörü bir kapanma haberiyle sarsıldı. Türkiye’nin ilk e-ticaret sitelerinden biri olan Gittigidiyor’un kapatılacağı açıklandı.

    2011 yılında Amerikalı pazaryeri eBay tarafından satın alınan online pazaryerinin faaliyetine son verileceği duyuruldu. eBay, Gittigidiyor’un operasyonunun durdurulacağını açıkladı.

    eBay yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi: “Gittigidiyor’un kapatılması pazardaki rekabet dinamikleri incelenerek stratejik olarak alındı. Satıcılar artık platformda yeni ürünler listeleyemeyecek. 18 Temmuz’a kadar alım işlemleri devam edecek. GittiGidiyor kullanıcıları, 5 Eylül 2022 tarihine kadar ‘Hesabım’ sayfalarına erişebilecek.”

    eBay, kapanma süreciyle ilgili kullanıcıların her aşamada bilgilendirileceğini de vurguladı.

    Yapılan açıklamada, “GittiGidiyor’un faaliyetlerinin durdurulmasının, eBay’in ikinci çeyrek veya tam yıl sonuçları üzerinde önemli bir etkisi olması beklenmemektedir. Referans olarak, GittiGidiyor, eBay’in 2022-1’inci çeyrek sonundaki konsolide aktif alıcı sayısına yaklaşık 4 milyon aktif alıcıyla katkıda bulunmuştur” denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Üç genç kurmuştu

    Gittigidiyor, 2001 yılında üç genç girişimci Burak Divanlıoğlu, Serkan Borançılı ve Tolga Kabataş tarafından kuruldu. Türkiye’de daha e-ticaret sektörü yeni yeni şekillenmeye başladığında ortaya çıkan bir girişim oldu. Türkiye’de e-ticaretin gelişmesine büyük katkı yaptı. Kişiler arası ve ikinci el satışa imkan veren bir platform oldu. İnternet kullanıcı sayısının 1 milyon, e-ticaret kullanıcısının 100 bin olduğu bir dönemde bu alanı büyütmek için çalıştılar. O dönemde kredi kartı kullanımı bile çok azdı. Böyle bir dönemde e-ticaretten güvenilir şekilde alışveriş yapılabileceğine kullanıcıları inandırdılar.

    Üç ortak giderek marka bilinirliğini artırdı ve internetin patlamasıyla emeklerinin karşılığını 2004 yılından sonra almaya başladılar. 2006’dan itibaren yeni ortaklar almaya başladılar. 2011 yılında ise dünya e-ticaret devi eBay’in ilgisini çekmeyi başardılar. Bu tarihte de çocukları gibi büyüttükleri girişimi sattılar. O dönem için rekor bir rakam olan 217 milyon dolara satışı gerçekleştirildi.

    Sektörden edindiğimiz bilgilere göre, eBay’in bir süre Gittigidiyor’u satmaya çalıştığı ancak rakamda anlaşamayınca kapatma kararı aldığını da öğrendik.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gittigidiyor gerçekten gitti

    ‘Çok üzüldük’

    Kurucularından Burak Divanlıoğlu, Milliyet’e böyle bir satış olacağından geçen hafta haberi olduğunu söyledi. Divanlıoğlu, “Açıkçası bize sürpriz oldu. 11 yıl oldu devredeli. Biz bu markanın sonsuza kadar yaşamasını isterdik. Çok üzücü oldu. Ancak eBay’in kararı. Saygı duymak zorundayız. Bizim jenerasyon e-ticareti Gittigidiyor’la öğrendi. Herkes o dönemde tek taraflı satışı bilirken site sayesinde kişiler arası satış olabileceğini de gördü” dedi. Divanlıoğlu, piyasada rekabetin çok yoğun olduğunu, kar marjlarındaki düşüklük, pazarlama bütçelerinin yüksekliği, fiyat rekabeti gibi nedenlerle bu kararın alınmış olabileceğini ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    33 milyon kullanıcısı vardı

    Gittigidiyor’un 2021 verilerine göre 33 milyon üye sayısı vardı. Platform üzerinden satış yapan toplam satıcı sayısı ise 117 bine ulaşmıştı. ETİD verilerine göre e-ticaret sektöründe yıllık büyüme yüzde 65’i bulurken, 2022 yılında sektörün cirosunun 560 milyar TL’yi geçmesi bekleniyor. Türkiye’de e-ticaret sektöründe rekabet çok yüksek.

    Kaynak: Milliyet / Hanife Baş

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow